На території Луцької громади працює столичний арболог Володимир Леоненко, який рятує Іванчицівські липи, що потерпають від омели.

Хто його запросив, скількома об'єктами природоохоронного фонду в Луцькому районі зараз опікується міськрада, чи можна врятувати ці липи, скільки років зможуть прожити Іванчицівські липи, наскільки уражені дерева, скільки коштуватиме Луцьку порятунок цих лип, в етері ГІТу розповіла начальниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак.

Пані Оксана розповіла про проблему, яка виникла:

«У нашому веденні зараз є 13 об'єктів природоохоронного фонду, одні із них — це Іванчицівські липи, їх є дві. Одна липа 350-річна, а другій орієнтовно 250 років. Коли ми обстежували ці липи, ще з 2020 року ми бачили, що дерева дуже уражені омелою і цей процес прогресує і зрозуміло, що з цим потрібно щось робити. Так, як ми є розпорядниками міського природоохоронного фонду в складі бюджету, в нас є певна частина, невелика коштів, які ми можемо використовувати для різноманітних природоохоронних заходів».

Вона додала, що ці заходи є у комплексній екологічній програмі міської ради.

Також Лисак була ініціатором ідеї запросити арболога Володимира Леоненко:

«Я слідкую на протязі декількох років за його діяльністю, бачу дуже фахову його роботу. Найголовніше, що нам було необхідне в цій роботі, це зберегти зовнішній вигляд цих дерев. Відсоток ураження дерев дуже великий і в нас були побоювання на рахунок того, щоб не порушити дуже гарний зовнішній вид. Тому саме я поговорила з Володимиром, зв'язалася з ним, запросила його. Він відгукнувся».

Так з її слів, при належному догляді ці липи можуть рости дуже-дуже довго, і навела в приклад липу з Львівської області, якій 750 років і вона прекрасно себе почуває.

Наостанок начальниця відділу екології поділилась в яку суму обійдеться порятунок лип:

«Ці заходи обійдуться майже в сто тисяч, 99,9 тисяч гривень. Кошторис розписаний на кожен вид операції, які проводитиме Володимир Леоненко, є документи, підписана угода на виконання робіт, на підряд».

Докладніше у відео: