26 нових компостерів отримали Луцькі заклади дошкільної освіти.

Про це розповіла Суспільному керівниця відділу екології міської ради Оксана Лисак.

З її слів, організовано компостери у луцьких дитсадках почали встановлювати два роки тому. Для цього придбали компостери місткістю 600 літрів.

Один з перших дитсадків у Луцьку, на території якого встановили компостер, 19-тий, - каже методистка Ірина Шкурбатська. Говорить: зробили це орієнтовно п'ять років тому, користь від такої справи оцінили.

"Звільнилося місце в таких сміттєвих контейнерах, тому що черв’яки переробляють органічні відходи. По-друге, з’явилася у нас гумус поживний, який ми можемо використовувати на своїх клумбах", – розповідає жінка.
У дитячому садку № 11 вчили дітей та представників інших дитячих садків компостувати органічні відходи. Минулого року у жовтні в дошкільному закладі зробили власний компостер із дерев’яних палетів. Таку ідею запропонували батьки дошкільнят, – каже директорка садка Юлія Сусоловська.
"Збирати якісь шкірки із яблук, бананів і заносити в садок дітям цікаво, вони знають, що треба сортувати сміття, щоб берегти екологію", – говорить мама вихованця дитсадка Наталія Непорядкіна.

Проєкт назвали "Ланцюжок добра".

Головна його мета була навчити дітей компостувати сміття, – говорить Юлія Сусоловська. Додає: у компостер заклали агроволокно, плівку, насипали землю, а потім діти та вихователі засипали туди листя, додавали воду та мікроорганізми.

Торік для дитсадків Луцька закупили 20 компостерів, – каже Оксана Лисак. На придбання 26-ти компостерів цього року витратили орієнтовано 90 тисяч гривень.