Від початку повномасштабного вторгнення ставили за ціль захопити Чорнобильську, Запорізьку АЕС, а також Південноукраїнську, відносно якої їх плани провалились.

Чому росіяни захоплюються ядерними погрозами, чому звернули увагу на АЕС, як світовій спільноті чинити з терористами, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповів політолог Петро Олещук.

Про причини ядерного тероризму рф Петро сказав:

«Потрібно підкреслити, що це достатньо звична їх тактика. На це є коротка відповідь: тому що вони терористи, а це типова тактика поведінки терориста. Тому що всі прекрасно розуміють що таке атомна станція, які відповідні загрози з нею пов'язані і в такий спосіб вони просто тиснуть на всіх, принаймні намагаються. Це знову ж таки логіка терориста: "Ви робіть щось для мене, інакше я зроблю щось страшне для всіх"».

Відносно того, як чинити в цьому випадку з росією у міжнародному колі, Олещук зазначив, що має бути проведено процедуру денуклеаризації — позбавлення ядерної зброї:

«Світ має чітко сформулювати свою задачу, що оскільки росія проявила себе абсолютно безвідповідальним власником ядерної зброї, державою-терористом, то вона не має права володіти ядерною зброєю. Цивілізовані держави мають це чітко зафіксувати».

Також він пояснив, чому на «росатом» мають бути накладені санкції:

«Оскільки на "росатом" санкції не накладені, то росія використовує ці структури для того, щоб закуповувати через росатом, щось потрібне для себе, в тому числі різноманітні підсанкційні товари. Зараз дискусії тривають, є дуже серйозні проблеми з цього приводу, тому що є дуже серйозна залежність деяких європейських країн від "росатому"».

Більше дивіться у відео: