На п’ятому році шлюбу у родини Мосюків з села Кортелісти на Волині є ошатний будиночок, біля якого в теплу пору цвітуть розмаїті квіти і стоїть автомобіль – подарунок чоловіка коханій дружині на Новий 2021-й. А головне – є почуття, якими вони обоє дорожать, «бо як без них». Ця, на перший погляд, нібито казка – із життя подружжя, яке мешкає на Ратнівщині.

Про це пише газета Волинь.

«Переконалася в його надійності, коли Віктор підставив плече у важку хвилину»

Рідне місто Юлії — ​Мікашевичі Брестської області. З приводу того, як складалося особисте життя, жінка розповідає:

— У мене був цивільний шлюб. Народився син Кирило, але з його батьком ми розлучилися. Не скажу, що дуже вже шукала чоловіка. Але думала, що таки знайду хорошу людину: «Ну мусить же мені пощастити!».

І це сталося зовсім несподівано. Якось Юля, як пригадує, їхала в гості до знайомої на Ратнівщину. На митному посту «Доманове» й зустріла цю «хорошу людину, з якою можна долю пов’язати». Якраз того дня Віктор приїхав сюди до приятелів у кафе. Тут їх друзі і познайомили. На тому митному посту, як довідалася від наших героїв, уже чотири чи п’ять пар так склалися — ​хлопці з України взяли за дружин дівчат-білорусок.

  — От і я холостякував майже до сорока літ, — ​каже Віктор, — ​а зустрів свою Юлю (вона, до речі, на десять років молодша за нього. — ​Авт.) й зрозумів, що саме цю жінку так довго чекав.

Правда, ще рік вони зустрічалися, поки одружилися.

— Ми їздили одне до одного, — ​пригадує Юля. — ​Але про те, щоб побратися, мови не було. Все вирішилося, коли з моєю мамою сталася біда — ​вона потрапила в дорожньо-транспортну пригоду й одержала смертельну травму. Віктор щиро підтримав мене в моєму горі — ​після цього я вже в ньому ні на йоту не сумнівалась. Я якраз в Кортеліси приїхала у відпустку на два тижні. І ось дзвінок з білорусі: «У «швидкій» ваша мама померла». Віктор уже заочно був знайомий з нею — ​вони не тільки по телефону розмовляли, а й бачили одне одного по відеозв’язку. Мама збиралася до нас на Волинь приїхати — ​подивитись, де мій обранець живе. Не встигла… Ми відразу ж удвох із Віктором вирушили на мою батьківщину. Він на похороні від мене не відходив. Підставив, можна сказати, своє плече, розділив мою гірку печаль…

Мій дім там, де моя сім’я. Як я можу зараз, коли в Україні війна, залишити Вітю? Як же тоді обітниця під час таїнства вінчання: підтримувати кохану людину у здоров’ї та хворобі, багатстві та бідності, щасті та горі, аж поки смерть не розлучить?..

За місцем проживання нареченої Мосюки розписалися, а 27 листопада 2017 року, напередодні Пилипівського посту, повінчалися в Кортелісах. І церковний шлюб, судячи з почутого, став для них найголовнішою подією.

На знімках, які зберегли пам’ять про цей день, можна побачити й сина Юлії Кирила, який разом із мамою поміняв місце проживання, переїхавши з білорусі у волинське село в прикордонні. Він нині — ​десятикласник Кортеліського ліцею.


«Тепер, як є сім’я, стимул до життя з’явився»

Ми спілкувалися з подружжям на їхньому обійсті, де стоїть ошатний будиночок, а біля нього — ​легковик і крутезний мотоцикл. Коли мова зайшла про те, що господар має і авто, й двоколісний транспорт, Віктор відразу уточнив:

  — То машина Юлі — ​вона нею більше їздить…

А вже жінка додала для ясності:

— Це подарунок від чоловіка. У нас був автомобіль, і про персональний я не думала. А Віктор приїхав якось додому (то було перед Новим 2021 роком) й сказав: «Я тобі машину купив».

І при нагоді пригадала, як він свого часу, освідчуючись їй, сказав: «Хочу, щоб у тебе все було».

 — Тепер, як є сім’я, стимул до життя з’явився. Бо що холостяку треба? А нічого... День минув, і добре, — ​говорив Віктор, коли мова зайшла про переміни, які сколихнули його розмірені будні. — Коли мої мама й тато повмирали, то я жив з дідом — ​он у тій хатині, яка й тепер є на нашому обійсті. А батьківська хата стояла пусткою, ​розвалювалася. Це вже ми з Юлею, як вирішили одружитися, знесли її й звели свій новий дім. І поки будувалися, то жили в дідовій хатині.


«Як я можу зараз, коли в Україні війна, залишити Вітю, бо тут тривожно?»

Звичайно, ми говорили з Юлією про те, чи не було у неї думки в час повномасштабного вторгнення росії в Україну поїхати з Кортелісів у своє рідне місто, де б спокійніше жилося. З приводу цього вона розповіла:

— А мені одного разу знайома жінка-землячка потелефонувала й сказала: ти, мовляв, народилася в білорусі, громадянка цієї країни, тож повинна вертатися сюди, бо тут твій дім. Я їй відповіла, що мій дім там, де моя сім’я. Знаю приказку: «Де народився, там і згодився». Але це не мій варіант. Як я можу зараз, коли в Україні війна, залишити Вітю й забратися геть, бо тут тривожно? Як же тоді обітниця під час таїнства вінчання: підтримувати кохану людину у здоров’ї та хворобі, багатстві та бідності, щасті та горі, аж поки смерть не розлучить?..

Жінка згадує перші дні після 24 лютого, коли було дуже тривожно, — ​страху наганяло й те, що може бути напад і з боку білорусі:

— Тижнів три ми лягали спати, не роздягаючись.

І замість того, щоб втікати у спокійніше місце, Юлія з перших днів повномасштабного вторгнення росії почала волонтерити, а вже до неї приєдналися інші кортеліські жінки.


— Староста попросив приготувати вареників на п’ятдесят прикордонників, — ​пригадує вона, — ​то їх ми ліпили на кухні у мене вдома. А вже згодом перебралися в їдальню Кортеліського ліцею.

До речі, в дівоцтві Юлія мала суто українське прізвище Ткачук. Таких білорусів із нашим корінням на Брестщині, як доводиться чути, буваючи у прикордонні, є багато, бо долі людські переплелися з давніх-давен. Тому й хочеться вірити, що не стрілятиме родич у родича…