Вдень 3 травня російська влада оголосила про атаку на кремль двома безпілотниками, при цьому на опублікованому відео можна побачити темний час доби.

Чому кремль пів дня приховував інформацію про атаку, які цілі може переслідувати ця гібридна атака кремля, що відомо про цю подію, для чого була вчинена ця фальсифікація, в етері ГІТу розповів виконавчий директор Фонду Демократичні ініціативи Петро Бурковський.

Про те, як це сталося та що відомо, Петро розповів:

«Перше: всі побачили картинку відео, яке поширене з телекамер. Навколо червоної площі таких камер дуже багато, всі вони інтегровані в систему державного захисту — це система федеральної служби охорони. Така собі особиста охранка путіна — спецслужба у спецслужбі. Що ми бачимо? — удар завдано по робочій резиденції путіна. Це можна інтерпретувати, як замах на його життя. Оцей сенатський палац, робоча резиденція асоціюється з путіним. Далі що ми ще знаємо? — що хірургічні такі точні атаки безпілотниками практикують наші збройні сили, сили спеціальних операцій, ГУР, СБУ. Отже, метою росії при класифікації цієї атаки було співвіднести ці два важливих символи: путіна і успішні українські атаки».

Також Бурковський зазначив, що для доведення причетності України до атаки потрібно показати маршрут безпілотника, його складові, серійні номери його деталей, де вони були виготовлені. Проте росія не надала жодної інформації про це.

З його слів, такі фальсифікації терористичних актів з боку росії не нові:

«В даному разі мова йде про те, що фальсифікація замаху може бути використана, щоб попередити справжній замах на путіна».

Наостанок Петро зауважив, що цим путін хоче виставити себе жертвою:

«Не можна виключати, що після цього замаху росія не прокомунікувала зі США та іншими країнами, звинувачуючи Україну і західні держави у тому, що вони підготували цей замах, попередивши їх, що у такому разі у росіян є підстави на надзвичайні заходи для попередження, припинення таких атак, усунення такої загрози».