Міжнародна фінансова організація «NEFCO» виділила майже 12 мільйонів євро на будівництво житла для вимушено переміщених осіб у Ковелі та Нововолинську

«Конкурент» з’ясовував, на якому етапі зараз знаходиться будівництво та коли переселенці зможуть заселитися у новенькі апартаменти.

Відділення міжнародної організації «NEFCO» в Україні розпочало проєкт фінансування будівництва житла для переміщених осіб, яке здійснюватиметься за кошти гранта, отриманого від Європейського Союзу. Для будівництва квартир у Ковелі планують виділити 4.8 мільйона євро, а в Нововолинську – 7.1 мільйона євро.

Площа багатоквартирних будинків займатиме від 3 200 кв.м до 5 700 кв.м. У висоту вони сягатимуть від трьох до п'яти поверхів, а приміщення планують здавати в експлуатацію уже вмебльованими.

Що кажуть у міжнародній організації?

Головна інвестиційна радниця «НЕФКО» Юлія Шевчук у коментарі нашим журналістам розповіла, що міста, у яких будуватимуть житло, обирали на основі пропозицій від Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, і були погоджені донорами програми. Після підписання відповідних угод з містами розпочнеться основна робота.

«Найважливіший наступний крок - це на професійному рівні провести закупівлю будівельних робіт з метою задоволення потреб ВПО та громад, а також впровадження найкращих та найсучасніших практичних рішень у будівництві та відновленні інфраструктури. Коли проєктна документація буде готова, і всі необхідні дозволи буде отримано, залучені НЕФКО групи контролюватимуть будівництво та ремонт інфраструктури принаймні до завершення проєкту», – зазначає пані Шевчук.

Поки грантову угоду підписали лише з Ковелем, а з «містом шахтарів» це планують зробити найближчим часом. Після остаточного затвердження документів, організація надаватиме містам як адміністративну, так і технічну підтримку. Згодом проведуть необхідні тендери на закупівлю будівельних та інших послуг. До слова, усіх претендентів перевірятиме міжнародна організація.

Юлія також додала, що після завершення будівництва та поселення людей у квартири приватизувати та залишити їх у своїй власності переселенці не зможуть. Адже зробити це забороняють і міжнародні донори, і законодавство України.

Що кажуть у Ковелі?

Очільник міста Ігор Чайка розповів, що вони ведуть з міжнародною організацію вже не один, а цілих два проєкти. Обидва спрямовані на забезпечення житлом переселенців.

На перший проєкт реконструкції житла у Ковелі виділили 1 мільйон 800 тисяч євро. Їх надала європейська платформа «НІК». Завдяки цьому близько 70 людей зможуть отримати тимчасовий притулок у місті.

«Ми вийшли на «Проєкт реконструкції двоповерхової адміністративної будівлі та учбово-побутового корпусу під багатоквартирні житлові будинки на вулиці Драгоманова, 17, у місті Ковель" в рамках програми ЄС, яка фінансується платформою «НІК». По цьому проєкту ми підписали договір з підрядником на суму 1 798 000 євро. І після його реалізації плануємо отримати 24 квартири, де зможуть розміститися 70 осіб», - каже пан Ігор.

Що ж до іншого проєкту – «Житло для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та відновлення звільнених міст в Україні», то тут міська рада тільки підписала грантовий договір. Для будівництва їм виділять 4,8 мільйона євро. Очільник міста розповів, що для цього вони уже знайшли відповідну земельну ділянку.

«20 березня ми підписали грантовий договір на суму 4,8 мільйона євро. Цим проєктом передбачається будівництво чотириповерхового будинку на 68 квартир. Загальна площа десь 3,5 тисячі м2, орієнтовно там зможуть розміститися 210 осіб. Для цього ми виділили вже земельну ділянку», - зазначив Ігор Чайка.

Поки підрядника для будівництва не знайшли. Зараз усе знаходиться на етапі оголошення тендерів.

Що кажуть у Нововолинську?

Міський голова Борис Карпус повідомив, що поки вони не підписали грантову програму з організацією НЕФКО, проте точно братимуть у ній учать. За його словами, міськрада планує оголошувати тендер на закупівлю послуг з проєктування будівлі.

«Так, ми реалізовуємо такий проєкт. На минулому тижні була інформацію, що найближчим часом мають оголосити тендер на закупівлю послуг проєктування. Зараз поки узгоджуємо усі деталі, щоб врахувати й наші очікування та побажання, і можливості організації. Вони нам надіслали чернетку проєкту угоди, яку ми ще поки не підписали», - розповідає пан Карпус.

Станом на зараз вони намагаються узгодити з європейською компанією усі нюанси, а вже після того, як матимуть готовий проєкт будівлі, розпочинатимуть будівництво.