Вчора, 14 червня, з нагоди Всесвітнього дня донора у Волинському центрі служби крові вручили посвідчення і нагрудні знаки "Заслуженого донора України" п’ятьом волинянам.

Про це розповів Суспільному начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух.

Звання указом Президента України присвоїли донорам торік у червні, його дають тим, хто 100 і більше разів здав кров.

Один з тих, кого нагородили – прикордонник, лучанин Микола Гнатюк. Він розповів: почав здавати кров ще у 1978 році, під час служби в армії.

"Після того здавав час від часу, а пізніше уже був постійним донором. Загалом я здав підтверджених 270 разів, або це 130 літрів крові. Я вже припинив свою донорську діяльність у зв’язку з досягненням граничного віку донора – 60 років", – сказав Микола Гнатюк.

57-річний Сергій Кондисюк з Володимирського району теж отримав документ "Заслуженого донора України". Каже: має другу групу крові резус "+". Зі слів чоловіка, здаватиме кров допоки дозволятиме здоров’я.

"Мотивує те, що треба людям допомагати. Зараз, з тими нашими проблемами, то мусово. З тою війною", – додав Сергій Кондисюк.

Зі слів виконувача обов’язків директора Волинського центру служби крові Юрія Кременця, щодня у центр на кровоздачу приходять орієнтовно пів сотні людей. Загалом на Волині є 3 943 почесних донори. Таке звання отримали ті, хто здав кров 40, або більше разів. Заслужених (ті, хто здав кров понад 100 разів – ред.) – 26.

"Цей статус чи почесного, чи заслуженого, за наявності економії грошей у місцевому бюджеті дає безплатне протезування, суглобове протезування, даються пільги у транспорті. І 10% доплата до пенсії", – розповів виконувача обов’язків директора.

Наразі усі запити у крові та її компонентах центр крові задовольняє, – каже начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух. З його слів, Волинь також допомагає компонентами центрам крові в інших областях.