Донори безкорисно віддають свою кров задля порятунку інших: бійця на фронті, пацієнта, який страждає на важку хворобу, породіллі. Як кажуть медики, один донор крові рятує одразу кілька пацієнтів.

Важливість донорства в умовах сьогодення є неоціненною, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Вирішила з подругою здати кров на ЗСУ. Сьогодні я тут вперше. Усе швидко пройшло, не боляче. Подруга здавала вже більш ніж десять разів, тому не боїться, а я трохи нервувала», – говорить лучанка Наталія.

І якщо вона прийшла здавати кров уперше, то лучанин Микола Гнатюк є донором уже 45 років. Чоловік каже, що жодного разу не робив це з корисливих мотивів. Додає: особливо важливо здавати кров зараз, в умовах війни.

«На полях бою втрати крові великі, їх потрібно поповнювати. Кров потрібно здавати. Тому я прошу всіх, хто має можливість і бажання, прийти сюди в обласний центр крові та стати донором», – зазначає заслужений донор України Микола Гнатюк.

У Всесвітній день донора Президент України відзначив п’ятьох волинян та нагородив їх званням «Заслужений донор України».

Чоловіки кажуть: не рахують зданої крові, адже найголовніше – допомога людям.

«Я служив в армії. Хлопця забрали в лікарню, і потрібно було терміново здати кров. Так я вперше її здав. І після того постійно здаю», – говорить заслужений донор України Сергій Кондесюк.

Стати донором легко. Для кроводачі потрібно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код. Важливо – підготуватися й не мати протипоказань.

«До того як прийти в пункт здачі, донор обов’язково має підготуватися. За 48 годин не можна вживати алкоголь. Напередодні здачі має бути легка вечеря (нічого жирного, копченого, смаженого, молочного). Зранку – легкий сніданок (наприклад, каша на воді, солодкий чай, кави – не можна). За дві години до здачі – не курити», – розповідає медична директорка Волинського обласного центру служби крові Валентина Крам.
Також у центрі крові приймають на забір тромбомасу (тільки від чоловіків).
«Це клітини крові, які дуже допомагають, наприклад, онкохворим… Процедура проводиться 40 хвилин», – каже старша медична сестра Наталя Пітальова.
До центру служби крові в Луцьку щодня приходять від 50 до сотні охочих поповнити банк крові. В умовах сьогодення потрібно розуміти, що запаси необхідні не лише на Волині, а й в тих куточках країни, де не функціонують центри крові.