Днями стало відомо про напад на центр ЛГБТКІ+-спільноти у Луцьку.

Про цей напад, що відомо на даний момент, чим займався центр, чиї права відстоює громадська організація на його базі, з якими порушеннями прав найчастіше звертаються, чи є на Волині випадки злочинів на основі гомофобії, в етері ГІТу поговорили з координаторкою представництва ГО «Інсайт»у Луцьку Яною Лис.

«Було погромлене приміщення, вибито двері, все розтрощено. Це відбулось, коли там не було людей, тому ніхто не постраждав, але ось таке сталось. Наскільки я знаю, відкрито кримінальне провадження і принаймні людина, яка є підозрюваною, вже заарештована», — розповіла Яна.

Також вона розповіла чим займався цей центр:

«Власне громадська організація "Інсайт", яка має своє представництво в місті Луцьку, є правозахисною і головними напрямками є захист прав, налагодження культурного життя для ЛГБТ-людей, а також допомога жінкам. Зараз під час війни ми також активно займаємось гуманітарною допомогою. Ми допомагаємо і ЛГБТ-спільноті, і ЛГБТ-військовим, а також жінкам, які постраждали від вторгнення росії».

Лис зазначила, що фіксуються різні порушення прав спільноти, серед яких: погрози, напади, порушення на законодавчому рівні, що стосуються реєстрації партнерств зокрема, та поки не прийнятого закону щодо запобігання злочинів на ґрунті ненависті.

Яна повідомила, що на Волині також фіксуються злочини на ґрунті гомофобії:

«Так є такі випадки, але дуже часто, нажаль, саме через недосконалість нашого законодавства вони не доходять до суду, не фіксуються, тому дуже часто випадають з нашого поля зору».

Підсумовуючи, вона підкреслила, що під час війни є неприпустимим на рівні міської влади розпалювати ворожнечу та обмежувати права щодо ЛГБТ-спільноти, представники якої є у війську.