Після повідомлення Володимира Зеленського про те, що Росія готується вчинити теракт на Запорізькій атомній станції, який може призвести до викиду радіації, лучани почали активно запитувати про наявність в аптеках міста калію йодиду.

Про це пише ВСН.

Попри офіційні заяви МОЗ, що цей препарат не захищає людей від радіації, а тільки щитоподібну залозу від впливу радіоактивного йоду, люди, вочевидь, хочуть перестрахуватися таким чином.

Журналісти ВСН пройшлися аптеками Луцька, аби поцікавитися, яка ситуація з наявністю препаратів зі вмістом йоду. Після опублікування відео президента в декількох аптеках наявний калію йодид забронювали через сайт, аби придбати пізніше. Фармацевти розповідають, дефіциту препаратів поки немає, а вартість калію йодиду, до прикладу, в аптеці «Подорожник» складає 117 гривень 70 копійок за 10 таблеток.

Фармацевт «Аптеки № 2» Тетяна підтверджує: препаратами зі вмістом йоду сьогодні цікавилися частіше, ніж зазвичай. Жінка здивована, що люди вірять, ніби їм це допоможе при можливому викиді радіації.

«При вчиненні такого теракту поповнювати запаси йоду в організмі потрібно, аби наша щитовидка була заповнена своїм йодом, а не поглинала радіаційний. Проте, це не найстрашніше, на жаль. Після аварії на ЧАЕС не йод смертельно вплинув на людей, а стронцій і радій».

У МОЗ наголошують, що захистити себе можливо лише за умови дотримання трьох основних правил – перебувати в укритті, слідкувати за офіційною інформацією та виконувати вказівки органів влади. Зауважимо, що прийом калію йодиду для «профілактики» та без потреби може зашкодити вашому здоров’ю.