Народні депутати створили законопроект, в якому пропонують офіційно визнати білорусь державою-агресором.

Про законопроект, чому зараз вирішили його зареєструвати, чи передбачається розірвання з білоруссю дипломатичних відносин, чи можливе поновлення дипломатичних відносин у майбутньому, що дасть визнання білорусі країною-агресором на міжнародному рівні, в етері ГІТу розповіла народна депутатка України Галина Васильченко.

Чому саме зараз створено законопроект, Васильченко розповіла:

«Зараз викристалізувався механізм, який передбачений на довготермінову перспективу цією постановою, де пропонується не лише визнати білорусь країною-агресором, країною-терористом, але й притягнути її до відповідальності в майбутньому. Тобто передбачаються репарації для виплати Україні у зв'язку з тим, що білорусь дуже сприяє росії в цій війні, агресії і вона має понести відповідальність аналогічно, як і росія».

Про те, чи передбачається цим законопроектом розірвання дипломатичних стосунків із білоруссю, Галина зазначила:

«В цій постанові передбачається звернення до уряду, адже це прерогатива уряду і, зокрема, міністерства закордонних справ розривати дипломатичні відносини. Очевидно вони мають бути розірвані і це сигнал всьому цивілізованому світу, що білорусь допомагає росії, має нести відповідальність».

Наостанок депутатка розповіла, що дасть визнання білорусі країною-агресором на міжнародному рівні:

«Ми завжди просимо наших міжнародних партнерів, аби посилювали санкційний тиск, це насправді стосується не тільки білорусі, в першу чергу ми завжди говоримо про росію, яку вже визнали країною-спонсором тероризму, — зазначила вона та додала, — коли ми звертаємось з такими проханнями, то нам в першу чергу потрібно це зробити зі свого боку. Якщо країна визнана спонсором тероризму, тоді набагато легше посилювати санкційний тиск».