Досі часто обвинувачені у корупції посадовці залишаються непокараними, навіть після обвинувачення та судового розслідування.

Про те, як обвинувачені у корупції уникають відповідальності, чи можна це змінити, яке рішення може бути в цій ситуації, в етері ГІТу розповіла юридична радниця TI Ukraine Оксана Копійчук.

Про причини уникнення відповідальності за корупцію Оксана розповіла:

«Часто це трапляється через строки давності, зокрема, слід розуміти, що дані строки передбачені, як запобіжник для зловживань з боку держави. Тобто, щоб держава не могла притягати особу безмірну кількість часу. Наприклад, якщо особа вчинила кримінальний проступок або правопорушення 30 років тому, то її звісно не могли б вже притягти, бо актуальність цього з часом стає менша».

Також вона пояснила, як саме це трапляється із корупціонерами:

«Що стосується справ по недекларуванню або недостовірно у декларуванню: там передбачений досить короткий строк давності у 2 роки, оскільки це є кримінальним проступком, а не злочином. І в даному випадку часто суд не встигає розглянути ці справи, тому що спочатку має тривати досудове розслідування».

Як роз'яснила Копійчук, через довгий час досудового розслідування, може лишитись не так багато на сам судовий процес. Для того, щоб встигнути розглянути справу потрібно, щоб обвинувачений з'являвся в суд вчасно на кожне судове засідання, проте деякі не з'являються, попри накладання за це на них грошових стягнень.

В підсумку такі обвинувачені можуть так і не отримати покарання, оскільки строк давності щодо вчиненого порушення вийшов.

Наостанок юристка висловилась з приводу того чи варто розширити строки давності та яким може бути вихід з цієї ситуації:

«З приводу розширення строків, я вважаю, що не потрібно цього робити, бо, як на мене,ті строки,які в нас передбачені в законодавстві, є досить обґрунтованими. Проте проблема мабуть полягає в даному випадку саме в етапах досудового та судового розслідування і можливостях впливати на виконання зобов'язань, як підозрюваною, так і обвинувачуваною особою. Тому вважаю, що для початку було б непогано, щоб органи слідства здійснювали оперативно свою роботу, якомога швидше виявляли правопорушення і справа доходила до суду, щоб у нього були не місяць або три на розгляд, а достатньо часу», — сказала вона та додала, що розгляд справ у суді здійснюється колегіально: справа розглядається трьома суддями, що не є доцільним. Для цього вистачило б одного судді, що також пришвидшило б розгляд справи.

Детальніше у відео: