У літній період значно збільшується активність квартирних злодіїв. Такі правопорушення - найпоширеніші серед кримінальних. На Волині ймовірні крадії почали частіше отримувати підозри та більше справ доходить до суду.

Про це виданню ВСН повідомили у ГУ Національної поліції у Волинській області.

Найчастіше злодії грабують квартири точно впевнившись, що цінні речі там є, а хазяїв вдома немає. У цьому їм можуть допомагати навіть соцмережі! Нерідко люди, вирушаючи на відпочинок, публікують на просторах інтернету повну та детальну інформацію: куди, коли і на скільки часу вони їдуть. Волинські правоохоронці закликають: не робіть цього!

«За п'ять місяців 2023 року на Волині було відкрито 120 кримінальних проваджень за фактом крадіжок з квартир, будинків та дач (ст. 185 Кримінального Кодексу України). Це — на 21 провадження менше, ніж за аналогічний проміжок часу в минулому році», інформують в ГУ НП області.

При цьому, правоохоронцям все частіше вдається знаходити «домушників» та направляти обвинувальні акти щодо них до судів. У 2023 році зафіксовано 104 справи, за якими потенційним зловмисникам було вручено підозри, що на 12 справ більше, аніж протягом п'яти місяців 2022 року.

«Збільшилася й кількість справ, які після розслідування були передані на розгляд суддів. Так, станом на кінець травня поточного року, їх нараховувалося 89, а у 2022 році — 85» - заявляють у ГУ НПУ у Волинській області.

Для проникнення в будинок, зловмисники прикидаються електромонтерами, водопровідниками, рознощиками інформаційних буклетів тощо. Будьте обачні та дотримуйтеся наших порад, дотримання яких збільшить шанс вберегти своє майно:

Обзаведіться на дверях міцним ланцюжком. Не соромтеся через відкритий на величину ланцюжка простір перевірити в незнайомців документи.

Не залишайте ключі від квартири, наприклад, в «обумовленому місці» (під килимком, на коробці дверей тощо), та не передавайте їх стороннім особам.

У разі втрати хоча б одного з ключів, терміново міняйте замок або циліндровий механізм.

Не зберігайте у квартирі в одному місці значні суми грошей, ювелірні вироби. Обмежте коло осіб, яким відомо про цінності, що зберігаються у вас.

Пам’ятайте, що найчастіше злочинці перевіряють наявність грошей в шафах під постільною білизною, сервантах, книгах, одязі, вазах, в побутових приладах на кухні.

Якщо ви самі вдома, не впускайте у квартиру незнайомих осіб, особливо в нічний час. Попередьте про це дітей.

Виходячи з квартири, зачиняйте вхідні двері на всі замки, що є на дверях.

При виборі дверей покладайтеся на їх товщину та вагу. Їх неодмінно має бути двоє, замки різних типів, а петлі повинні бути заховані всередину, щоб злодії не змогли підважити їх ломом. Якщо двері мають недостатню товщину листкового заліза, то навіть найбільш надійні замки можна вирізати, відкриваючи їх немов консервну бляшанку.

Потоваришуйте з сусідами, особливо пенсіонерами, які, перебуваючи вдома, зможуть періодично наглядати за вашою оселею.

Щоб бути спокійними та не турбуватися про можливість проникнення до вашої квартири – зверніться до охоронних структур, з метою встановлення системи сигналізації.