Обласний фестиваль «Козацькі розваги» знову повернувся у свою традиційну локацію – у Камінь-Каширський. Адже торік у зв’язку з прикордонним розташуванням міста з країною, яка підтримує рашистів, захід проводили у Луцьку.

На спортивне дійство, що проходило вже утринадцяте, до спорткомплексу нашого училища прибули 14 відбірних спортивних колективів (по дві особи) з-поміж атлетів 54 громад Волині. І дев’ять з них – богатирські тандеми Камінь-Каширщини. Деякі команди формували з учасників із різних районів, до складу яких увійшли також наші краяни, - пише газета «Полісся».

У програмі було передбачено 6 спортивних локацій із проходженням козацьких естафет різної складності. Розпочали змагання із транспортування на швидкість «Суданських ніш» вагою 250 кг та перекидання 160-кілограмових шин під час «Таєр-Фліпу». Спробували себе спортсмени і в ролі каменярів, закидаючи на підвищення 70-80-90-100-кілограмові камені. У цьому випадку значно більше пощастило учасникам високого зросту.

Адже низьким треба було підняти цю вагу собі майже над головою. Не лише силу, але й мудру тактику доводилось застосувати у вправі «Куля»: підняти габаритну 70-кілограмову кулю, передати її через бар’єр напарнику та правильно опустити на землю вдавалося далеко не всім. Хоча були такі аси, котрі вправно зробили понад десяток таких пінербольних кидків. Видовищною видалася й «Козацька засіка» – переміщення 200-кілограмової колоди на швидкість через перепони.

Ця вправа також підкорилася не всім із першого разу. Завершили боротьбу лог-ліфтом. Кожен учасник на час намагався виконати максимальну кількість піднімань вгору над собою на витягнуті руки 70-кілограмові колоди.Найсильнішим виявився тандем досвідчених у цій справі любешівців Леоніда Фесіка та Сергія Герця. Чоловіки практично у всіх вправах показали рекордні результати. Вони й представлятимуть Волинь на всеукраїнському рівні.

«Ми вже неодноразово беремо участь у цих змаганнях і завжди повертаємося з перемогою. Але щоразу найтяжчою для нас залишається вправа «Суданські ноші». А от закидати камені на колоди – це для нас запросто. Тут мало хто може потягатися з нами, це улюблена наша естафета», – каже один із чемпіонів фестивалю, депутат селищної ради та очільник Любешівської багатопрофільної лікарні Сергій Герець.

Срібну нагороду турніру отримали камінь-каширець Антон Фрінас та нуйнівчанин Роман Дмитрук із команди «Каменярі», котрі представляли наше місто. А «бронза» опинилася в руках збірної Камінь-Каширської міськради, до складу якої увійшли старости громади – Сергій Шевчик із Ворокомле та Олександр Токарчук із Великої Глуші.

Чудово виступили й раківлісці Ярослав Питель і Віктор Макарчук, котрі посіли четверте місце. Чоловіки, між іншим, у двох вправах «взули» навіть найдосвідченіших у цих видах учасників. Замкнули п’ятірку лідерів брати Валентин та Богдан Андрусі («Константа-М») із Видерти.

Хоча опинитися на вершині олімпу усім не вдалося, але жагою до перемоги не раз дивували вболівальників спортсмени кожного тандему. Багатьох за незламну силу волі та надстарання навіть суперники проводжали оплесками. Кожен із них здобув перемогу, насамперед, над особистісними бар’єрами. Позитивну атмосферу на стадіоні чи не найбільше підтримував найхаризматичніший та найстарший богатир змагань – 58-річний Володимир Царик із Видричів («Ветеран»). До своїх виступів прикували увагу глядачів також «отамани» із Сошичненської ТГ, спортсмени зі Старовижівщини, Володимира, Овадна, Гути-Боровенської, Дубровиці, Видричів, Бузак.

Спортсмени, у багатьох із яких рідні вступили до лав ЗСУ, вшанували хвилиною мовчання світлу пам‘ять всіх загиблих українських захисників та фіналіста попередніх фестивалів «Козацьких розваг» Володимира Пушкарука – добровольця, воїна НГУ, лицаря ордена «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) та почесного громадянина міста Нововолинська