Нещодавно на території Рожищенської громади зареєстрували випадок хвороби Лайма.

Про цю хворобу, її симптоматику, чим вона небезпечна, як вберегтися та лікуватись поговорили з лікарем-епідеміологом відділу епідеміологічного нагляду і спостереження Волинського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександром Гнатюком.

«Зараз в розпалі сезон дачних робіт, робіт на присадибних ділянках, збір лісових ягід. Для людей, відповідно, ризик нападів кровоносних комах, особливо кліщів, які передають різні хвороби, в тому числі, поширену на території нашої області, хворобу Лайма», — розповів пан Олександр.

Лікар описав хворобу та як вона передається:

«Хвороба Лайма або, як ще називають, іксодовий кліщовий бореліоз — це інфекційне трансмісивне природно-осередкове захворювання, збудниками якого є борель, а переносниками — іксодові кліщі».

Волинський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України проводить мікроскопію знятих з людини кліщів на предмет їх інфікування збудниками.

Зі слів Гнатюка, станом на сьогодні досліджено до 50 кліщів, знятих з людей і до 35% з них — інфіковані.

Олександр назвав клінічні прояви:

«Інкубаційний період від 3 до 12 діб, в середньому може бути два тижні. Хвороба характеризується поліморфізмом. Найбільш характерними є ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, що в кінцевому рахунку може спричинити інвалідність».

Підсумовуючи епідеміолог зазначив, що на Волині ситуація залишається напруженою, бо за останні 3 роки було виявлено майже 100 випадків Лайм-бореліозу. На сьогодні в області нараховується понад 150 ензоотичних територій з кліщовим Лайм-бореліозом по всіх населених пунктах. Минулого року 70% захворілих припадали на літній період: з липня по серпень.

За неповні 6 місяців поточного року відмічено ріст захворюваності майже вдвічі: 9 випадків проти 5-ти. Хворобу виявили в Горохівському, Камінь-Каширському, Володимирському, Рожищенському районах та в м. Нововолинськ. Найбільше випадків припало на Ковельський район.