У Музеї волинської ікони, що в Луцьку, презентували сім відреставрованих ікон на полотні, що написані у 18-19 століттях. Дореставраційний стан творів олійного живопису був аварійний.

Про це розповіла Суспільному завідувачка сектору реставрації Музею волинської ікони Лариса Обухович.

"Усі вони втратили свій підрамник, мали численні деформації полотна основи, втрати зв’язку фарбового шару з ґрунтом і ґрунту з полотном основи. Прориви глобальні. Ця мала прорив горизонтальний", – сказала музейниця.


Одними з перших відвідувачів виставки відреставрованих ікон стали лучанка Наталія Матвійчук із дев’ятирічною донькою Анною. Кажуть: робота з реставрації надзвичайно цінна, адже це частина української історії та культури.


"Не уявляла, що так можна зробити. Щоб подивитися, як воно було у минулому. Щоб ми передавали наші здобутки культурні нашим майбутнім поколінням. Воно все має бути збережене для наступних поколінь", – сказали Наталія й Анна Матвійчуки.


Як розповіла завідувачка музею Тетяна Єлісєєва, ікони відреставрували на кафедрі техніки та реставрації творів мистецтва Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури у Києві ще до 2021 року, однак привезти їх до Луцька і представити відвідувачам не могли через початок повномасштабної війни.


"Втілюють не тільки мистецькі уподобання того періоду, а й історію церкви на Волині. Є і костельні роботи, як Антоній Падуанський, як Коронування Богородиці, є роботи, що пов’язані із історією греко-католицької церкви на Волині. Бо вона існувала з 1830 року", – сказала керівниця музею.


Загалом Музей волинської ікони в Луцьку, додала його завідувачка, з травня 2022-го відвідали дві тисячі людей, що майже в 10 разів менше, ніж було до повномасштабної війни.