У суботу, 24 червня, у день, коли члени російської приватної військової компанії «Вагнер» на чолі з євгеном пригожиним влаштували заколот, диктатор володимир путін покинув Москву і відпочивав на яхті свого найближчого друга – олігарха Юрія Ковальчука.

Лідер росіян полетів у рідне місто Санкт-Петербург, щоб поспостерігати за святом випускників «Червоні вітрила», яке завершується світловим шоу. Кораблі, зокрема і під червоними вітрилами, пропливають по Неві, і над ними вибухають феєрверки, йдеться у колонці російського письменника і журналіста Михайла Зиґаря для The New York Times.

«... Підлітки тиняються містом і п'ють на березі річки, у той час, як представники російської еліти, як чиновники, так і олігархи, збираються разом, щоб випити шампанського на своїх розкішних яхтах. Ніхто не насолоджується цією подією більше, ніж... Путін, який любить це студентське свято у своєму рідному місті і ніколи не пропускає приватну вечірку на річці, спостерігаючи за кораблями, які пропливають», –наголошується у матеріалі.

Журналіст підкреслив, що «ніщо, навіть озброєний заколот, не могло утримати його від улюбленої вечірки».

«На думку моїх джерел, близьких до найближчого оточення пана Путіна – чиновників, адміністраторів, журналістів, бізнесменів та інших, – це поки найяскравіше свідчення того, що президент відірваний від реальності. Він як і раніше вважає, що у нього все під контролем, і що заколот пана Пригожина ніяк не змінив політичну ситуацію», – додав автор.

Зиґар зазначив, що диктатор помиляється.

«Мало того, що атмосфера навколо пана Путіна принципово інша, так ще й зростає апетит до змін – навіть серед наближених до президента. Багато з тих, з ким я розмовляв, вважають, що путінська система правління просто не може тривати довго», – стверджує письменник.