Леонід Пустовіт – криміналіст з Волині. Він повернувся з деокупованих територій, де документував воєнні злочини, які вчинила російська федерація на території України.

Суспільному правоохоронець розповів про свою роботу і побачене у звільнених від російських військ містах та селах.

Леонід Пустовіт очолює сектор криміналістичного забезпечення слідчого управління головного управління Нацполіції у Волинській області. З колегами-криміналістами працював у містах і селах Київської, Харківської областей і Херсонщини, які були під окупацією, оглядав закатовані тіла у місцях масових поховань у Бучі.

"Було за чотири дні оглянуто близько 60 тіл, вони були зі слідами катувань, вогнепальними пораненнями, їх розстрілювали у голову ззаду. Так само працювали на Харківщині у місті Ізюм", – розповідає криміналіст.


Під час оглядів місць, де російські військові насильно тримали людей, виявляли знаряддя для катувань. Зокрема, телефони з дротами, за допомогою яких допитували людей, використовували для допитів струм.

"Ми знайшли цей пристрій, яким катували, пристібали до вух жінкам. Чоловікам пристібали до геніталій і випитували ту інформацію, яка їх цікавила", — говорить Леонід Пустовіт.


Леонід Пустовіт працює у криміналістиці понад сім років, але, – каже, – такої жорстокості, як у російських військових, не зустрічав.

Зі слів Леоніда Пустовіта, робота психологічно важка. Розповідає: цього року навчався у Польщі у британських експертів, які свого часу документували воєнні злочини у Боснії і Герцоговині.


Говорить: важливо одразу після звільнення територій задокументувати кожен факт злочину окупантів, заради того, щоб притягнути російських військових до відповідальності.

Що відомо про кількість воєнних злочинів РФ в Україні

Генпрокурор України Андрій Костін під час слухань у Конгресі США заявив, що Офіс генерального прокурора України зареєстрував близько 80 тисяч воєнних злочинів, скоєних російськими військами та їхніми "проксі", і ця кількість зростає, особливо після звільнення тимчасово окупованих територій.

Слідчі Національної поліції України від початку повномасштабної війни станом на 1 травня відкрили 74,4 тисячі кримінальних проваджень щодо злочинів російських військ та їхніх пособників.