Депутат Волинської обласної ради Юрій Валецький вважає, що ситуація із захворюваністю на туберкульоз у регіоні стає неконтрольованою та зауважив, що необхідно терміново вжити заходів, задля запобігання погіршенню ситуації.

Про це екскерівник Волинського обласного протитуберкульозного диспансеру повідомив у четвер, 13 липня на сесії облради, - пише ВСН.

Депутат звернувся до державного санітарного лікаря Волинської області Наталії Янко.

«Відомо, що на туберкольоз може захворіти кожен. На Волині протягом чотирьох місяців 2023-го року вперше на туберкульоз захворіли 239 людей», – каже Юрій Валецький.

Особливу стурбованість у депутата викликає той факт, що захворіло 49 дітей.

Тоді як за весь минулий рік захворіло лише 19 дітей.

Порівняно з таким же періодом минулого року, захворюваність на туберкольоз зросла майже вдвічі, а серед дитячого населення в кілька разів.

«Ці дані вказують на неприємну ситуацію з туберкульозом в області. На тлі негативних соціальних факторів, які маємо на сьогодні, ситуація стає неконтрольована», – повідомляє депутат.

Юрій Валецький запропонував розробити план невідкладних та довготермінових заходів по запобіганню погіршенню ситуації з туберкульозом в області та доповіси про ці заходи на наступному засідання сесії облради.

Враховуючи, що запорукою успішної боротьби з туберкульозом є своєчасна його діагностика та ізоляція бактеріовиділювачів.

«Прошу запропонувати зміни до законодавчих документів, які б дозволили ефективніше їх проводити та розробити план невідкладних та довготермінових заходів по запобіганню погіршенню епідеміологічної ситуації з туберкульозу в області до постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства обласної ради для подальшого їх опрацювання», – сказав депутат на сесії облради.

«За» проголосували 44 депутати.