У Вільнюсі завершився саміт НАТО, проте не всі сподівання української сторони він виправдав.

Про підсумки саміту НАТО у Вільнюсі, відповіді на які питання чекали в Україні, які завдання мають виконати в Україні, в етері ГІТу поговорили з народним депутатом України від Європейської Солідарності Ростиславом Павленко.

Від саміту у Вільнюсі чекали запрошення України в НАТО та хотіли почути відповіді на певні питання, про це Павленко сказав:

«Чекали чіткої відповіді на два дуже важливих питання. Перше питання: коли саме і за якою процедурою відбудеться приєднання до НАТО — тут ми почули лише підтвердження того, що було відомо ще до 2008 року, про те, що Україна буде членом НАТО, але не почули ніяких конкретних перспектив. Було лише сказано, що буде запущено спеціальний механізм — раду Україна-НАТО. Україна промине стадію плану щодо членства але це породжує, як позитиви, так і ризики. Тому що принаймні план дій щодо членства був пов'язаний з конкретними показниками, а тепер прогрес України оцінюватимуть політики і це виставляє дуже високу планку для нас, українців, для українських політиків, щоб переконувати західних колег. Друге дуже важливе питання: гарантії безпеки, які Україна може отримати на час, поки вона буде рухатись до НАТО. Тут треба згадати декларацію, яка була ухвалена Великою 7, сьогодні до неї приєдналися Нідерланди, ми очікуємо, що будуть й інші країни. Знов таки, це декларація, в якій говориться, що відповідні країни, тобто це Велика 7 — найбільш розвинені країни світу і ті, хто приєднається, розпочинають переговори з Україною для того, щоб вийти на двосторонні питання гарантій щодо надання зброї, консультацій з Україною в разі продовження небезпеки з боку росії, для економічної допомоги, санкцій проти рф і тд».

Підсумовуючи підсумки саміту пан Ростислав зазначив:

«Фактично Україна відправлена для виконання домашнього завдання. З тим, щоб продемонструвати, що не тільки Збройні сили України, які показують винятковий героїзм, що реально звучить скрізь: від президента Байдена до коментарів всіх інших закордонних колег, не лише волонтери і все українське суспільство підтримує наші Збройні сили, але і влада, весь політичний клас мають відповідати високим критеріям».

Більше дивіться в нашому етері: