Солом’янський райсуд Києва сьогодні, 14 липня, задовольнив клопотання прокурорів щодо зміни запобіжного заходу колишньому наміснику Києво-Печерської лаври митрополиту Павлу (Петру Лебедю) з цілодобового домашнього арешту на утримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 33 мільйони гривень.

Про це інформує «Суспільне».

Як зазначається, прокуратура вимагала для церковнослужителя тримання під вартою або заставу у розмірі 60 млн грн.

Своє клопотання сторона обвинувачення аргументувала тим, що вартість рухомого та нерухомого майна митрополита Павла саме така. Ба більше, сюди не врахували банківські активи клірика.

Підставою для зміни запобіжного заходу стало порушення одного з обов'язків, які наклав слідчий суддя. Так, митрополит спілкувався з одним зі свідків у кримінальній справі. Проте у виступі на судовому засіданні він сказав, що не знайомий із тим свідком.

Адвокат митрополита Олег Поваляєв подав клопотання, щоб запросити цього свідка та допитати у судовому порядку. Утім, клопотання залишили на кінець розгляду справи.

Як заявив прокурор у справі Євген Завістовський, Павло знав про заборону спілкуватись з тим свідком, оскільки ознайомився з протоколами.

Прокурор зачитав матеріали, які нібито свідчать про те, що екснамісник Києво-Печерської лаври розпалював національну ворожнечу та виправдовував агресію РФ проти України.

Завістовський просить змінити запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 1 вересня 2023 року для того, щоб зменшити ризики, зокрема, запобігти спілкуванню зі свідками. Також у прокуратурі вважають, що на волі підозрюваний може спробувати знищити або спотворити докази.

Водночас Павло під час виступу в суді сказав, що нічого не порушив. Також митрополит заявив, що «ніколи в житті не був на стороні агресора» і «ніколи не підтримував путіна».