Посилаючись на недостатню ефективність дистанційного навчання і зниження якості освіти, міністерство освіти і науки України рекомендувало університетам і коледжам перейти на очну форму навчання з вересня 2023 року.

Про це йдеться у листі заступника міністра Михайла Винницького, - пишуть Економічні новини.

Рішення про перехід на очну форму навчання у вищих навчальних закладах зумовлене необхідністю покращення якості навчання. Однак у міністерстві уточнили, що якщо навчальні заклади розташовані поблизу зон конфлікту, то відновити регулярні заняття може бути неможливо.

Олег Шаров, генеральний директор директорату фахової передвищої освіти, пояснив в ефірі телеканалу “Суспільне”, що остаточне рішення залишається за самими університетами та вищими навчальними закладами.

“Хоча Міністерство освіти і науки надає рекомендації щодо навчального процесу, але саме рішення мають приймати навчальні заклади за погодженням з військовими адміністраціями”, – заявив Шаров.

Він також підкреслив, що рекомендації МОН ретельно оцінюються навчальними закладами з точки зору безпеки. У разі прийняття рішення про відновлення очного навчання, воно має бути узгоджене з обласними військовими адміністраціями.

Шаров навів конкретні приклади, де відновлення очної форми навчання наразі вважається недоцільним, наприклад, у Запоріжжі та Харкові. Проте, у співпраці з обласними військовими адміністраціями докладаються зусилля для вирішення цих проблем. Для полегшення навчального процесу розглядаються альтернативні локації за межами небезпечних районів або звичайних притулків.

У липні та серпні 2023 року Міністерство пропонує навчальним закладам вжити необхідних заходів для створення укриттів. Шаров уточнив, що якщо для розміщення студентів використовуються гуртожитки, то укриття можуть бути облаштовані або в самому гуртожитку, або в сусідньому навчальному корпусі. Дозвіл на використання укриття надаватиме військова адміністрація. Адміністрація навчального закладу контролюватиме процес, включаючи відкриття та закриття сховищ.