Фонтан у центрі Луцька, який відремонтували два роки тому, потрапив у кримінальну історію. Правоохоронці підозрюють, що підрядник нажився на цьому об’єкті, поклавши до кишені зайвих 400 тисяч гривень. Проте, за новий фонтан місто насправді заплатило аж на кілька мільйонів більше, ніж анонсувала влада.

Тому виникає декілька питань: чому так сталося і чому місто досі судиться із виконавцем ремонту? Про це інформує «Сила правди».

Як після офіційного передвиборчого відкриття ремонт луцького фонтану подорожчав на три мільйони

Нещодавно Луцька окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо керівниці підприємства, яке ремонтувало фонтан на Театральному майдані Луцька. Її обвинувачують у заволодінні чужим майном у великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем. Посадовиця нібито впродовж серпня 2020-червня 2021 року складала та підписувала акти виконаних робіт, застосовуючи до норм витрат праці робітників та часу експлуатації машин коефіцієнти, для застосування яких були відсутні законні підстави. В результаті вартість робіт зросла на 430 тисяч гривень, які заплатили з бюджету.

Історія з ремонтом фонтану розпочалася ще у 2020 році. Тоді комунальне підприємство «Луцькводоканал» оголосило тендер на «Капітальний ремонт фонтану з влаштуванням комплексу рекреаційних споруд на Театральному майдані в м. Луцьку» вартістю 16,2 мільйона гривень.

Свої пропозиції подало шестеро учасників, деякі з них активно торгувались під час аукціону і тим самим знизили вартість ремонту на кілька мільйонів. Тож найдешевша пропозиція вийшла у львівського підприємства «Патронат» – 12,4 мільйона гривень.

Втім, «Луцькводоканал» її відхилив через невідповідність тендерній документації, мовляв, підприємство не надало всіх потрібних документів. Фірма звернулася до Антимонопольного комітету і виграла справу. Антимонопольники зобов’язали замовника укласти договір саме з ПП «Патронат». Сума договору склала 12 мільйонів 418 тисяч 923 гривні.

За умовами договору роботи мали розпочати у квітні 2020-го, а закінчити у серпні того ж року. Схоже, що міськрада підганяла виконавця, аби встигнути відкрити фонтан до місцевих виборів 2020-го року. Так і сталося. Офіційне «відкриття» водограю відбулося 20 жовтня 2020-го – за п’ять днів до виборів.

Проте, на ділі офіційним відкриттям ремонт фонтану насправді не завершився. У процесі роботи сторони вносили чимало змін до договору, зокрема і терміни виконання робіт продовжили майже на рік, тобто до 31 липня 2021 року, а вартість договору зменшили до 12 мільйонів 228 тисяч 371 гривні.

Через пів року після «відкриття» виконавець продовжував ремонтні роботи на фонтані, зокрема вкладали гранітний камінь та висаджували зелені насадження. А влада переконувала, що на ньому вони ще й суттєво зекономили, адже на початковому етапі на будівництво фонтану в центрі Луцька закладали 16 мільйонів грн, а після тендеру сума зменшилась.

Та виявилося, що підрядник не тільки не вклався в ціну тендеру, а й, судячи з документів, наробив браку. Влітку 2021 року, тобто через 9 місяців після «відкриття» з підрядником уклали новий договір на понад три мільйони гривень. У ньому зокрема вказано, що підрядник має виконати роботи відповідно до проєктної документації та ліквідувати недоробки й дефекти, що виникли з його вини і були виявлені під час приймання робіт. Частину мали профінансувати коштом підрядника, а частину – коштом бюджету.

«Сила правди» намагалася з’ясувати у КП «Луцькводоканал» та ПП «Патронат», які саме роботи виконали за цією додатковою угодою, однак жодна зі сторін так і не надала детальних роз’яснень. Тим не менше, за цим договором комунальне підприємство доплатило підряднику ще 3,045 мільйона гривень. Остання транзакція відбулася вже під час повномасштабного вторгнення Росії – у листопаді 2022 року.

Таким чином, загалом центральний фонтан Луцьку на цей момент уже обійшовся у 15 мільйонів 274 тисячі гривень, а не 12,4 мільйона, про які говорив спочатку заявляли у Луцькій міській раді.

Кримінально-боргова історія

Проте в правоохоронців свої підрахунки. Ремонт фонтану впав їм у вічі ще у січні 2021 року. Вони відкрили кримінальне провадження за статтею 191 «Привласнення, розтрата або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем». Підозрюваною виявилась керівниця підрядної фірми «Патронат» Світлана Куземська.

Як йдеться в ухвалі Луцького міськрайонного суду, в рамках розслідування слідчі клопотали про доступ до актів на всі види робіт, що належать до переліку прихованих, договору про здійснення авторського нагляду, журналу авторського нагляду, договору на проведення технічного нагляду, загального журналу робіт, кошторисної документації та інших документів. Впродовж досудового розслідування слідчі також оглядали фонтан за участю експерта Волинського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. Навесні 2023-го розслідування завершили і передали справу на розгляд до Луцького міськрайонного суду.

Втім, окрім кримінальної справи, замовник та виконавець ремонту головного фонтану Луцька досі з’ясовують стосунки у господарських судах. Зокрема, у Господарському суді Волинської області фірма-підрядник «Патронат» стягує з комунального підприємства «Луцькводоканал» борг в сумі 554 тисяч гривень. Це кошти, які підрядник подав як забезпечення тендерної пропозиції і, відповідно до умов тендеру, комунальне підприємство мало їх повернути після виконання договору, але не зробило цього. Тож до суми забезпечення тендерної пропозиції, 372,5 тисячі гривень, додалися пеня – 31,6 тис. грн, інфляційні втрати – понад 130 тис. грн, 3% річних – 20,6 тис. грн.

У першій інстанції компанія вже виграла цю справу: суд постановив стягнути з КП «Луцькводоканал» 554 тисячі 932 грн заборгованості та відшкодувати судовий збір. Невдовзі розпочнеться розгляд в апеляції.

Інша справа розглядається у Господарському суді Львівської області, куди звернувся «Луцькводоканал». Комунальне підприємство просить стягнути з приватного підприємства «Патронат» майже 145 тисяч 725 гривень. Позивач каже, що неправильно здійснив оплату виконаних робіт через те, що підрядник не повідомив про перехід на іншу систему оподаткування. Справу продовжують розглядати.

Отож, історія із ремонтом центрального фонтану Луцька і досі, майже через три роки після його офіційного «відкриття», не завершена. В різних судах тривають розгляд кримінальної справи проти директора фірми-підрядника, через яку місто нібито переплатило понад 430 тисяч гривень, судові суперечки через неповернення забезпечення тендерної пропозиції замовником та переплати через перехід «Патронату» на іншу систему оподаткування. Тож, цілком можливо, що остаточна вартість фонтану ще може змінитися.