За нинішніми темпами, щоб розмінувати всю територію України, знадобиться близько 750 років та десятки мільярдів доларів. Однак реальні масштаби мінування неможливо встановити, тому що повномасштабна війна триває.

Про це повідомляє The Washington Post.

Зазначається, що бойові дії досі тривають, але звіти українського уряду і незалежних груп з розмінування кажуть, що кількість замінованих територій безпрецедентна.

У виданні вказують, що на сьогодні загальна площа замінованих територій становить 67 181 квадратних миль або 173 998 квадратних кілометрів. При цьому загрозу на цих територіях становлять собою міни, артилерійські снаряди, бомби та інші смертоносні пристрої.

Грег Кроутер, директор програм Mines Advisory Group, яка займається розмінуванням боєприпасів, зазначає, що територія України більше замінована, ніж територія Сирії або Афганістану. За його словами, наразі виявлено і чекають знешкодження понад 2 тис. снарядів.

Водночас The Washington Post нагадує, що росіяни широко використовують практику мінування територій. При цьому вибухові пристрої встановлюють у поялх, лісах, ними мінують населені пункти. Така практика переслідує дві головні цілі – завадити контрнаступу українців і завдати максимальної шкоди населенню України.

Однак українська територія настільки сильно замінована, а площі настільки величезні, що за деякими оцінками, 500 групам розмінування доведеться працювати 757 років, – пише видання.

За оцінками Світового банку, розмінування буде дорого коштувати. Лише звільнення одного квадратного метра землі від ворожих вибухових пристроїв обходиться від 2 до 8 доларів. Протягом же 10 років за попередніми підрахунками на розмінування України доведеться витратити до 37,4 млрд доларів.