Православна церква України 27 липня, офіційно затвердила перехід на новоюліанський календар. Рішення священники ухвалили під час Помісного собору Православної церкви України, який відбувся у Софії Київській.

Відповідне рішення опублікували на офіційній сторінці Православної церкви України.

«Затвердити Постанову Архієрейського Собору ПЦУ про календарне питання та остаточно схвалити перехід на Новоюліанський календар з 1 вересня цього року, зберігаючи за парафіями та монастирями, які цього бажають, право використовувати старий (юліанський) календар», – йдеться у повідомленні.

Як пояснював раніше у коментарі для «Еспресо.Захід» настоятель Свято-Троїцького Духовного Центру ПЦУ князя Данила Галицького Микола Зінкевич - питання переходу на новоюліанський календар є не догматичним чи канонічним, а адміністративно-світським.

У суспільстві цій реформі приділяють занадто багато уваги, хоч по суті в духовному плані для християн нічого не зміниться, пояснив священник.

Отець Микола каже, що люди, як завжди реагуватимуть по-різному на календарну реформу, оскільки не було таких нововведень, які б влаштували абсолютно усіх.

«Звичайно, багато хто ще не звикся з цією думкою, і це теж треба враховувати. Особливо ми говоримо про ті локації, де була боротьба з московським патріархатом. Там, звичайно, люди хотіли б змін. Я якраз одним із таких факторів змін, аби справді їх відчути, буде календарна реформа. Однак тим людям, які поступово переходили з московського патріархату, буде морально складніше. Як би ми не пояснювали, що більшість країн на новому календарі, і православних також, але для них це все одно буде маркером їхнього православ'я», – зазначив духівник.

Він пригадує, що теперішній перехід на новий календар не є першою спробою. Колись уже такі були, але не увінчались успіхом. Так, скажімо, Польська православна церква відмовилася від переходу, оскільки новий календар не сприйнявся і там були змушені повернутися на старий.

«Але ці зміни, які зараз відбуваються, є моментом еволюції. Ми приділяємо надзвичайну увагу дуже незначущим речам в церкві, підмінюємо поняття. Сьогодні, коли зроблена календарна реформа, всі почала казати чи то про порушення, чи навпаки – прогрес. Але є просте питання: що ця реформа змінює для християн у їхньому духовному житті? Чи це позбавляє гріхів, чи ж людина буде більше або менше грішити?
Наголошу, основна місія церкви – це не світська її частина. Тоді як календарна реформа є виключно адміністративним питанням, що не повинно підіймати стільки шуму. Ми сакралізуємо календар, ніби це якась святиня, яка щось змінює в житті християн», – додав отець Микола.

Минулоріч, коли Православна церква України дозволила святкувати Різдво за західним стилем, або за григоріанським календарем – 25 грудня, серед вірян, розповідає Микола Зінкевич, був дуже великий запит відзначати свята по-новому.

Рішенням Архієрейського собору ПЦУ з 1 вересня відбудеться перехід на новоюліанський календар.