В NASA повідомили, що телескоп Вебба зміг зафіксувати воду в пропопланетному диску на відстані 370 світлових років від Землі.

Про це пише Українська правда.

Це відкриття стало першим в історії досліджень цим інструментом. У фокус досліджень потрапила планетарна система PDS 70. Зірка містить внутрішній і зовнішній диски газу та пилу. Їх розділяє щілина у 8 млрд км.

Всередині є 2 відомі планети-гіганти газу. Нові вимірювання телескопа виявили водяну пару у внутрішньому диску системи на відстані менше 160 млн км від зірки – власне місця, де потенційно могли б формуватися скелясті планети земної групи.

Це перше подібне виявлення води в земній області диска, де уже відомо про 2 чи більше протопланети. 

«Ми бачили воду в інших дисках, але не так близько і в системі, де зараз збираються планети. Ми не могли провести такий тип вимірювань до Вебба», – сказала Джулія Перотті з Інституту астрономії Макса Планка (MPIA) у Гейдельберзі, Німеччина.

Зірка PDS 70 відноситься до K-типу. Її вік оцінюють у 5,4 млн років. Вона холодніше за Сонце. Вчені також вказують, що це відносно старий тип зірок з планетоутворюючими дисками, що зробило відкриття водяної пари дивним.

Поки що вчені не виявили планет, які утворюються у внутрішньому диску PDS 70. Однак виявлення водяної пари означає, що якщо утворяться кам’янисті планети, вода там буде доступною з самого початку.