Колишнього намісника Києво-Печерської лаври, митрополита Української православної церкви Павла (Лебедя) випустили з-під варти. За нього внесли заставу у розмірі 33,3 мільйонів гривень. 

Як і кому вдалося назбирати таку суму на заставу і що це може означати в глобальному розумінні для релігійно-церковного життя України в прямому етері ГІТу розповів , історик, релігієзнавець Ростислав Мартинюк.

«Щодо суми, то ніби-то паство суму назбирало, але насправді ми розуміємо, що Петро Лебідь, кличка в московському патріархаті Павло митрополит – великий бізнесмен, таким він став не сьогодні і не вчора – це людина одна з найбагатших у  церковній ієрархії московського патріархату в Україні. Я думаю, що час який був витрачений на те щоб звільнити з-під варти під заставу цю людину був пов’язаний не з тим, що збирали гроші, а з тим що проводились складні переговори на рівні офісу президента та зацікавлених сторін. Повірте, для нього ця сума ніщо і він навіть не звертався до численних спонсорів. » , - розповів експерт.

Сам митрополит вже опублікував відео, в якому він подякував всім "браттям і сестрам" за "молитви і любов".

«Щодо політичного підґрунтя такого ходу подій, то так МП – це високопоставлена агентура рф, що постійно шукає виходи на офіс президента та центр прийняття рішень. В такий спосіб вона балансує між повною ліквідацією московської патріархії, як структури і такою частковою легалізацією та послабленням цього тиску на неї. Справді, це така політична і до певної міри шпигунська гра. », - каже пан Ростислав .

Чи доведуть справу з митрополитом до логічного завершення та чи отримає справедливе покарання, дізнавайтеся у відео.