В Україні на законодавчому рівні хочуть заборонити неповнолітнім перетинати державний кордон під час воєнного стану без супроводу.

Це прописано у законопроєкті №9480.

Ініціативу прокоментував адвокат юридичної компанії RIYAKO & PARTNERS Микола Максимов. На його переконання, обмеження виїзду підлітків з країни за кордон пов'язана з бажанням зробити майбутній мобілізаційний ресурс.

При цьому після повноліття також заборонений виїзд за межі країни на тлі мобілізації. У разі, якщо законопроєкт підтримають, то молоді чоловіки не зможуть виїхати з країни самостійно ні до, ні після свого повноліття.

«На тлі новин, що з'являються, про корупцію та утримання людей у військкоматах, створюється психологічна напруга і для неповнолітніх. Заборона на самостійний перетин кордонів для дітей до 18-ти - спосіб створити ресурс для ЗСУ на майбутнє. Така заборона викличе труднощі і з виїздом дорослих українців - їм доведеться шукати законні механізми для вивезення дітей», - зауважив він.

На думку юриста, значного потенціалу для армії така ініціатива не принесе. Багато підлітків не бачать майбутнього вдома і думають про закордон.

Водночас, на думку юриста громадської організації «Батьки SOS» Романа Бондаренка, владі не так треба стримувати людей залишатися в країні. Навпаки - потрібно створювати умови, щоб люди хотіли самі лишитися.

«Забороняти можна, але українці завжди знайдуть способи виїхати. Очевидно, до чого все йде - скоро всіх закриють», - пояснив він.