Сполучені Штати схвалили передачу Україні винищувачів F-16 з Данії та Нідерландів відразу після завершення відповідної підготовки українських пілотів.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на одного з американських посадовців.

За його інформацією, Сполучені Штати надали Данії та Нідерландам офіційні запевнення в тому, що прискорять схвалення всіх необхідних запитів третіх сторін на передачу Україні винищувачів F-16, коли пілоти пройдуть підготовку.

Данія та Нідерланди, які очолюють коаліцію з підготовки українських пілотів, нещодавно звернулися з проханням до США надати такі запевнення.

За словами посадовця, державний секретар США Ентоні Блінкен надіслав листи своїм колегам у цих країнах, запевнивши їх, що запити будуть схвалені.

«Висловлюю цілковиту підтримку з боку Сполучених Штатів як передачі Україні винищувачів F-16, так і навчання українських пілотів кваліфікованими інструкторами», – написав Блінкен у листах. При цьому він наголосив, що залишається критично важливим, аби Україна була здатна захистити себе від російської агресії та порушення її суверенітету.

Блінкен висловив переконання, що схвалення запитів третіх сторін дасть Україні змогу «повною мірою скористатися своїми новими можливостями, щойно перший набір пілотів завершить навчання».

Як повідомлялося, президент США Джо Байден у травні схвалив програми навчання українських пілотів на F-16, але терміни постачання літаків досі не називалися.