Українські депутати на місцях активно беруть участь у бойових діях за свободу та суверенітет держави. Найбільше політиків, які взяли до рук зброю, представляють "Радикальну партію" (31% від усіх депутатів політичної сили).

25,9% депутатів від партії "Свобода" у місцевих радах вирушили на війну, зокрема добровольцями, а третє місце за кількістю обранців територіальних громад в окопах зайняла "Європейська солідарність" (13,7%). Про це свідчать дані проєкту ЧЕСНО.

Автори опитування зібрали дані у партій, які мають представництво у Верховній Раді або входять до першої десятки за кількістю депутатів на місцевому рівні та мають депутатів у багатьох регіонах України. Результати, безперечно, порушують сценарій кремлівських методик.

"Росії вигідно запускати наратив про те, що депутати не служать, а натомість відсиджуються в тилу за спинами громадян. Ми розуміємо важливість спростування фейків країни-агресора, яка переконує, що депутати не воюють. Це наратив, вигідний РФ, щоб підірвати довіру до української влади. І партія влади має розуміти важливість побудови довіри і до депутатів, і до органів місцевого самоврядування", – пояснила ініціативу ЧЕСНО її голова Віта Думанська.