На чемпіонаті світу-2023 з легкої атлетики завершилися змагання зі спортивної ходьби. Програму дисципліни у четвер, 24 серпня, закривали 35-кілометрові перегони серед чоловіків та жінок.

Про це пише Суспільне Спорт.

В обох стартах Україна мала двох представників. Чоловічу 35-кілометрівку зі спортсменів збірної подолав лише Ігор Главан (33-тє місце), натомість Іван Банзерук достроково зійшов з дистанції.

Жіночу гонку розпочинали Василина Сидорчук та Аліна Цвілій. Для обох ходунок світова першість стала дебютною в кар'єрі — досі з міжнародних топтурнірів українки виступали лише на чемпіонатах Європи.

Як виступили українки

З двох ходунок гонку переконливіше розпочала 33-річна Сидорчук. Упродовж стартових 20 кілометрів українка трималася серед вісімки найкращих, але згодом почала поступово втрачати позиції.

23-й кілометр дистанції Василина завершувала 15-ю. Й втримувала позицію майже до фінішу, але втратила ще одразу п'ять сходинок на заключному кілометрі — 20-те підсумкове місце.

Що ж до Цвілій, вона трималася в межах топ-30 протягом першої половини дистанції. А фінішу дісталася 34-ю, після 3:03:58 години у гонці.

Для Сидорчук результат (2:57:24 години) став другим найкращим у кар'єрі на 35 км. У травні вона подолала дистанцію майже на дві хвилини швидше в рамках командного Євро зі спортивної ходьби у Чехії.

Друге "золото" турніру натомість зібрала іспанка Марія Перес, яка напередодні виграла й 20-кілометрові перегони. Фінішу вона дісталася з історичним часом у 2:38:40 години — це новий рекорд світової першості серед жінок.

Як прокоментували гонку ходунки збірної України

Після фінішу Суспільне Спорт поспілкувалося із Сидорчук та Цвілій, які відзначили вплив погодних умов у Будапешті та розповіли про налаштування перед головним стартом 2024 року — літньою Олімпіадою в Парижі.

Василина Сидорчук

Про погодні умови в гонці:

"Дуже важко дихати, саме через ці погодні умови. На початку така свіжість, чим далі, то робити вдих все важче і важче. Організм, м'язи починають закислюватися, і від того утворюються спазми у м'язах, судоми. І ти вже йдеш, думаєш, аби не зупинитися, не стати. Бо був такий переломний момент після 25-го кілометру, коли я відчувала, що от-от вже буду зупинятися. Але, слава Богу, перетерпіла, переборола".

Про результат:

"Дуже прикро, що в кінці десь недопрацювала, і саме на фініші три хвилини пітлейну. Так би був особистий результат, покращила б його. Що маємо, те й маємо. Сподіваємося, що будемо надалі вдосконалюватися, виправляти свої помилки".

Про стан покриття доріжки:

"Килимок для мене був не проблемою. Проблемою були все-таки спазми, спека, дихання. Пам'ятаю, п'ять років тому, коли я стартувала в Берліні, було спекотно, але легше дихати. Сьогодні ж було дуже важко дихати. Не знаю, з чим це пов'язано, особисто для мене".

"Ми мали змогу підготуватися. На даний момент я особисто від себе показала все, що могла. Хотілося би краще, потрапити в топ-10, показати свій найкращий результат. Але маємо те, що маємо, не розчаровуємося, йдемо вперед і будемо сподіватися, що далі буде краще".

Про олімпійські амбіції 2024 року:

"Найголовніший план для кожного спортсмена — це участь у Олімпійських іграх. Для мене, після майже 6-річної перерви, скажу, що це такий великий прорив. Сподіваюся, що в подальшому я буду працювати на техніку, на те, аби потрапити на Олімпійські ігри, там гідно представити свою країну і увійти мінімум в шістку".

Аліна Цвілій

Про вплив погоди:

"Сьогодні було дуже важко. Думала, що я не дійду. Дуже спекотно, і це теж багато у чому впливає на старт. Я йшла, і по дистанції у мене щось права нога затиснула, правий литковий м'яз, то я майже всю дистанцію терпіла. Але добре, що дійшла".

Про результат:

"Участь, так, це було дуже важливо. Думала, що я краще пройду, і готувалася я непогано, ми сиділи на зборах у Сянках. І по тренуванням все було добре. Але щось сьогодні пішло не так. Думаю, що це багато в чому через те, що спекотно. Але лідерам це не заважає".

"Важко. Думала, аби тільки дійти до фінішу. Розраховувала на набагато кращий [результат]. Хотіла по [особистому рекорду] прийти. На [командному Євро-2023] був мій особистий рекорд, пройшла 2:55:39 години, а сьогодні 3:09 з копійками. Не вклалася в те, що хотіла".

Про подальші плани:

"Відпочинок, думаю, ноги трохи підлікувати. Там вже будемо готуватись. Далі буде видно. Попереду 2024-й — це олімпійський рік. Будемо пробувати, будемо старатися. Може, щось вийде".

Україна на ЧС зі спортивної ходьби: що відомо

Скороходи збірної завершили чемпіонат без медалей. Єдиний результат в топ-10 у жіночій 20-кілометровій гонці продемонструвала Олена Собчук — десяте місце.

20 км (чоловіки): Сергій Світличний — 29-те місце

20 км (жінки): Олена Собчук — 10-те; Людмила Оляновська — 11-те; Ганна Шевчук — 19-те;

35 км (чоловіки): Ігор Главан — 33-тє; Іван Банзерук — DNF;

35 км (жінки): Василина Сидорчук — 20-те; Аліна Цвілій — 34-те.

Що відомо про Василину Сидорчук та Аліну Цвілій

33-річна Сидорчук представляє Волинську область. Учасниця Євро-2014. Найбільше досягнення в кар'єрі — сьоме місце на командному чемпіонаті Європи зі спортивної ходьби у 2023 році.

Аліна Цвілій (спортивна ходьба, 35 км) — учасниця юнацьких чемпіонатів світу та Олімпійських ігор з Київщини. Здобувала "срібло" Євро-2018 на дистанції 50 км, але втратила нагороду через порушення антидопінгових правил.