Під час загальної мобілізації в Україні студенти можуть отримати відстрочку від неї, якщо вони перебувають на денній або дуальній формі навчання.

«Апостроф» розповідає, як студентам отримати відстрочку від мобілізації.

Хто має право на відстрочку зі студентів

Абітурієнти чоловічої статі після зарахування на навчання можуть отримати відстрочку від мобілізації. Законом про мобілізаційну підготовку та мобілізацію (ст. 23) передбачено, що не підпадають під призов під час мобілізації ті, хто здобуває освіту:

  • професійну (професійно-технічну);
  • фахову передвищу;
  • вищу;
  • асистенти-стажисти;
  • аспіранти;
  • докторанти.

Вони мають вчитися на денній або дуальній формі навчання. Остання передбачає вивчення теорії у навчальному закладі, а практика проходить на виробництві. Якщо денна форма навчання проходить дистанційно, то це теж рахується за денну форму навчання, а не за індивідуальну, тому відстрочку теж можна отримати.

У свою чергу, отримання відстрочки не залежить від віку студентів, кількості вищих освіт, оплати або місця/країни навчання.

Які вимоги для зарахування військовозобов'язаних до вишу

Навчальні заклади у тижневий строк після зарахування на навчання повідомляють районні чи міські ТЦК СП щодо змін облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Тому військово-обліковий документ - це обов’язкова умова, щоб громадянина зарахували до навчального закладу.

Військово-обліковий документ видає лише ТЦК. Також тип цього документу залежить від віку вступника. Наразі граничний вік перебування на обліку призовників складає 27 років. До цього віку можна надавати для зарахування до вишу посвідчення про приписку до призовної дільниці, а після 27-ми - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

Виш має відправляти запит у ТЦК перебування абітурієнта на обліку. Навчальним закладам рекомендують встановлювати факт перебування на військовому обліку вступника однією з таких умов:

  • в наявності відмітки про приписку до призовної дільниці, перебування на обліку за місцем проживання або реєстрації/виключення з обліку за віком або станом здоров’я;
  • місце проживання або реєстрація вступника є на території відповідальності районного ТЦК;

Вступники після 2007 року народження цьогоріч можуть не подавати військово-облікові документи. Водночас одноразово можуть відтермінували до 31 березня наступного року подання військово-облікових документів вступникам:

  • 2005 та 2006 років народження, які зареєстровані та знаходяться на ТОТ, на територіях активних бойових дій станом на 1 червня 2023 року, перебувають за кордоном і стоять на консульському обліку в дипустановах;
  • 2003 та 2004 років народження, які зареєстровані та знаходяться на ТОТ, якщо немає паспорту або документу про посвідчення особи, тимчасово перебувають за кордоном і стоять там на консульському обліку.

Якщо військово-обліковий документ для зарахування не надали до кінця березня 2024 року, то навчзаклад має скасувати наказ про зарахування.

Крім того, до 20 грудня цього року керівники вишів мають сповістити Генштаб ЗСУ про студентів, яким подання військово-облікових документів відтермінували, а також щодо інших абітурієнтів, які мали подати ці документи, але цього не зробили.

Як студенту підтвердити право на відстрочку

Автоматично відстрочку студентам денної або дуальної форми навчання не надають, це треба робити самостійно. Для цього необхідно подавати заяву та підтвердні документи до ТЦК СП за місцем обліку. Якщо цього не зробити, то можуть вручити повістку та викликати до ТЦК для уточнення військово-облікових даних та вже тоді подавати документи.

Крім паспорту, студентського квитку та військово-облікового документу, студент має надати:

  • витяг з наказу про зарахування на навчання;
  • довідки про навчання: на фірмовому бланку вишу, з підписом керівника, печаткою, зазначенням курсу, форми навчання, назви факультету, спеціальності, основи (бюджетна, контрактна);
  • якщо контрактна форма – копію контракту.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України.

Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.