24 серпня в «Українській правді» вийшла стаття, де підіймається проблема закритих кордонів для студентів.  

Чому закриті кордони для студентів підривають майбутнє відновлення України, наскільки це глобальна проблема, чому українцям вигідно навчатись не тільки в Україні, чи дійсно ті, хто виїхав навчатись в закордонні ВНЗ не повертаються до України та як закриті кордони стимулюють цей процес, одночасно позбавляючи Україну молодих кваліфікованих спеціалістів, як держава може заохотити студентів до повернення та подальшої роботи тут, розповів в етері ГІТу стажер Центру економічної стратегії та студент факультету економіки Чиказького університету Максим Куждін.

«Я є студентом Чиказького університету з 2021 року, тобто новина про початок повномасштабного вторгнення застала мене на кампусі у місті Чикаго. З того моменту вже понад 2 роки, я не маю змоги повернутися додому тому. ця тема є дуже близькою мені і багатьом моїм друзям. Глобально, це є проблемою через те, що Україна втрачає потенційно високоосвічену робочу силу, тому що зараз дуже багато таких студентів, як я , втрачають зв’язок з Україною, не можуть повернутися додому, асимілюються більше у ті суспільства тих країн, де вони зараз навчаються, а ті хлопці які зараз залишаються в Україні навпаки не можуть отримати якісне закордонне навчання, яке потенційно могло б бути дуже корисне Україні в плані майбутнього повоєнного відновлення. За рахунок Західної освіти яка в середньому є трішки якіснішою, ніж в українська, то Україна цілком могла додати таким чином декілька відсотків до ВВП. » , - наголосив Максим.

Детальніше про ризики навчання в Україні тих людей, що залишилися, а також як заохочувати студентів потім повертатися до України, дивіться у ВІДЕО