Вийшов черговий подкаст про замки та палаци Волині. Дванадцята історія – про палац Гіжицького у Новоселиці Хмельницької області. Він побудований у 1820 році нащадками старовинного шляхетського роду. Вони відомі тим, що одні з перших побудували садибу у стилі англійської неоготики

Про це передає «Еспресо.Захід».

Детальніше про цю пам'ятку розповіла старша наукова співробітниця Державного історико-культурного заповідника Самчики Ольга Дуб.

«Історію Новоселиці неможливо уявити без Гіжицьких. Вони - нащадки старовинного шляхетського роду. Побудований маєток, як напівпалац та як напівзамок. Можливо, це відбиток історичної пам'яті, щоб будувати щось фортцеподібне. З часом така зовнішня суворість набридла. До прикладу, у палаці немає архітектурних легкостей, ажурних виробів», - каже краєзнавиця.

Цікаво, що палац до сьогодні оточує парк, який вважається пам’яткою садово-паркового мистецтва. Деякі дерева досягли 200-річного віку.

Дізнатися більше про архітектурну пам'ятку можна у подкасті за посиланням.

У випуску йдеться про:

  • історію земель, на яких звели палац у 19 столітті
  • цікаві архітектурні рішення, які втілили у палаці, надихнувшись європейськими тенденціями
  • голлівудські сімейні драми власників палацу
  • як врятувати історико-культурну спадщину від руйнувань

Додамо, що Файний подкаст замками Волині – проєкт, що втілюється ГО Волинська фундація за підтримки Українського культурного фонду.

Нагадаємо, раніше у Файному подкасті розповіли про Антонінський палац.