В червні у Волинській області зареєстрували понад пів сотні випадків захворювань на кашлюк.

Про кашлюк, його симптоми, яка ситуація захворюваності на даний момент в області та вакцинацію проти цієї хвороби в етері ГІТу розповіла лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Волинського обласного лабораторного центру Держсанепідемслужби Валентина Новачевська.

Пані Валентина підтвердила, що цьогоріч захворюваність на кашлюк зросла та пояснила чому це відбувається:

«Дійсно в цьому році в нас підвищена захворюваність на кашлюк. Це є керована, тобто вакцин-керована інфекція і такі епідемічні підйоми періодично виникають при вакцин-керованих інфекціях, якщо знижується рівень прищепленості дітей».

З її слів, за останні 8 місяців кількість хворих збільшилась до 87 випадків кашлюку, з яких 82 — в дітей. Тоді як минулого року захворюваності не було.

Новачевська розповіла що це за хвороба:

«По-перше, це інфекційне захворювання, по-друге, це вакцин-кероване захворювання, дитяча інфекція і в основному вражає дихальну систему. Вакцин-кероване — тому що є вакцинація, щеплення проти нього, дитяче, бо в основному вражає дітей, хоча бувають випадки і у дорослого населення. Протікає кашлюк, як респіраторна інфекція: спочатку виникає підвищення температури, може бути нежить, деякий кашель. Іноді навіть діагноз спочатку ставиться респіраторна інфекція, бронхіт, але через деякий час приєднується судомний кашель. Напади кашлю виникають спонтанно і дуже виснажують дітей, бо, як правило, виникають вночі. Кашель затяжний і може продовжуватись 8 і більше тижнів, якщо неправильне лікування або дитина не щеплена».

Також лікарка зазначила, що напади кашлю у діток до року протікають особливо важко. Можлива зупинка дихання, мозок і серце не отримують необхідної кількості кисню, тому можуть розвинутися важкі ускладнення.

Серед ускладнень пневмонія, ураження мозку, серцево-судинної системи та можливі смертельні наслідки.

Про процес вакцинації дітей та наявність вакцини пані Валентина розповіла:

«Через те, що кашлюк є найбільш небезпечним на першому році життя, то і вакцинація проти нього починається з 2-х місяців. Достатньо 4 щеплення, щоб мати імунітет, які робляться в 2, 4, 6 та 18 місяців. Вакцини, не дивлячись на війну, у нас достатньо, вони надходять регулярно».

Підсумовуючи, епідеміолог звернула увагу, що щеплення робляться безоплатно так, як входять до національного календаря щеплень, проте необхідно, щоб батьки дбали про вчасне щеплення своїх дітей.

Більше про кашлюк та запобігання йому, дивіться в етері: