Навіть після позбавлення радянської символіки, в українському суспільстві досі тривають дискусії з приводу «Батьківщини-Мати». Дехто вважає її імперським насліддям росії та пропонує взагалі прибрати монумент, проте існують і ті, хто захищає монумент зважаючи на його історію та символізм для українців.  

Про історію монументу «Батьківщина-Мати», хто був творцем та прототипом цього монументу, а також про те, чому її не варто порівнювати з монументом у Волгограді, розповів в прямому етері старший науковий співробітник Національного музею історії України у Другій світовій війні, журналіст Роман Кабачій.

«Я працюю зараз в Національному музеї історії України у Другій світовій війні, який знаходиться під монументом Батьківщини-мати, то я перейнявся та дізнався багато про монумент за ці місяці екскурсій. Я вважаю, що процес переозначення і перейменування цілком реалістичний і не є надуманим, тому що насправді це монумент створений українськими руками, українською сталлю, українським скульптором Василем Бородаєм і вся Батьківщина-мати, вона є цілком в Українському стилі. Вона не носить характеру "победобесия", вона не нападє, а має оборонний характер і насправді як багато хто зауважував вона дивиться в сторону вічного агресора москви і говорить: "ні , ви сюди не прийдете, я захищу своїх дітей-українців території", тому обрання назви на Україна-мати цілком адекватне. Наша Батьківщина-мати має атракцій ний характер, до неї приходять постійно сфографуватися багато людей і в цьому немає нічого поганого, це нормально, це працює на перемогу » , - розповів експерт.

Про історію створення монумента та хто творцем та прототипом цього монументу дивіться у ВІДЕО: