Під час війни українська індустрія продукції з деревини, як і економіка загалом, переживає одні з найтемніших часів. Переробка значно скоротилася, продати готову продукцію на закордонних ринках стало важче. 

Про ситуацію в лісовій промисловості, зокрема в деревообробній галузі, що там не так у зв’язку з війною чи чи можна це якимось чином змінити на даний момент розповів в прямому етері ГІТу Юрій Дюг - керівник Всеукраїнської ініціативи “За ринок деревини”, голова правління ГО «Центр економічного кластерного розвитку».

«Треба розуміти, що війна в Україні вплинула глобально не тільки на Україну і ситуація з виходом світу з ковіду в принципі вплинула на будівельну, а відповідно і меблеву галузь в Європі і США. Якщо з введенням карантинних обмежень європейці та американці більше думали про меблі, будівництво/розширення будинків, щоб зручно було пересиджувати карантин, то відповідно попит шаленими темпами у 2020-2021 році ріс на меблі та будівельні матеріали.  Попит ріс в Європі і це позитивно впливало на український ринок, тому що основні ринки збуту це Європа, США, частково раніше був Китай, Східні країни, а зараз ми маємо ситуацію, що той попит відкладений у зв’язку з коронавірусом спадав + війна в Україні і енергетичний шантаж Європи росією теж вплинув на пріоритети європейців. Зараз скорочується попит на будівельні матеріали і меблі, зростає конкуренція і що важливо це теж впливає на українських виробників. » , - розповів пан Юрій.

Попит в Європі і в Україні падає. Ніхто не буде купувати дорогу деревину в Україні, щоб її переробити і перепродати дешевше за кордоном.

«Якщо до війни стандартно Україна заготовляла в районі 20-ти мільйонів кубометрів щорічно, потім трішки менше 18 – це не є надзвичайні об’єми заготівлі, вони планові, з року в рік такі завжди були. Зараз ми маємо меншу ситуацію тому що минулого року заготовили трошки більше 13 мільйонів кубометрів, на цей рік теж такий прогноз був озвучений. Очевидно, що цього недостатньо тому що якщо перероблялося 18-20, то менші обсяги продукують ринковий механізм – менше товару – більша ціна, відповідно переробники змушені торгуватися і конкурувати. Така ситуація і за кордоном, люди масово не викуповують об’єми деревини по дорогих цінах. Для того щоб ціна не падала має зростати попит.» , - поділився експерт.
«Завдяки ринковим механізмам іде мова співвідношення і співставлення української ціни деревини до європейських і ті обсяги падіння які є в Європі мають впливати на Україну, а для того щоб нам зберігати ті темпи роботи лісової галузі, ми маємо вживати реальних кроків, щоб нормалізувати заготівлю деревини. Потрібно нормалізувати хоча б частково до тих показників, що були в звичайний плановий час. Зараз ми маємо різницю в районі 5-7-ми мільйонів кубометрів деревини, які можна заготовляти та реалізовувати і запускати кошти в економіку з яких потім і фінансується оборона України.», - коже Юрій Дюг.

Дізнавайтеся як вийти з цієї ситуації у відео.