Збройні сили України спільно із МОЗ розробили зміни, які визначають ступінь придатності чоловіків до служби.

Представник командування Медичних сил ЗСУ підполковник Дмитро Мірошниченко роз'яснив у коментарі «armyinform», де служитимуть особи із хронічними хворобами.

Військовий зазначив, що люди з певними захворюваннями і раніше служили у підрозділах забезпечення та у навчальних центрах. У деяких з них є діагнози, які не дозволяють йти воювати на передову, але вони можуть виконувати завдання на службі в тилу без обмежень.

За словами Мірошниченка, з 2014 року в армії багато військових, які мають колосальний бойовий досвід, але також і проблеми зі здоров'ям – їх намагаються зберегти для передавання досвіду молодим воїнам.

Підполковник додав, що, відповідно до нових змін встановлюється індивідуальний підхід до придатності військовозобов'язаних до служби, що дозволяє розглядати кожного окремо з урахуванням стану здоров'я. У ЗСУ є різні види військ, сил, військово-облікові спеціальності, з різними завданнями та рівнем навантаження, тому кожному призовнику знайдеться застосування.

Дмитро Мірошниченко розповів:

«Якщо в людини є певна хвороба, яка не дозволяє за станом здоров’я виконувати обов’язки військової служби, то таку людину, звісно, не можуть мобілізувати до війська. Інший випадок, якщо є захворювання, які перебувають в довготривалій ремісії (3–5 років), це підтверджується лабораторним дослідженням, стан здоров’я військовослужбовця нормальний, і він може виконувати обов’язки, то буде застосований індивідуальний підхід і ухвалене індивідуальне рішення — придатний чи непридатний. Приймається постанова про придатність за певною обліково-військовою спеціальністю».

Військовий підкреслив, що особи, які страждають на певні захворювання, не можуть проходити службу в підрозділах спецпризначення ДШВ, морської піхоти, СЗГ, але вони можуть виконувати завдання у складі підрозділу забезпечення.