Відтепер віряни вшановують пам'ять святих мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії 17 вересня, а разом із цією зміною у календарі прийшла і зміна для відзначення Дня усиновлення

Про цей день розповідає «Еспресо.Захід».

Віра, Надія, Любов та їхня мати Софія: історія свята

Свята Софія і троє її доньок – ранньохристиянські мучениці. Вони жили у II столітті нашої ери в Римській імперії. Сама Софія була родом із Мілана, але вона рано овдовіла, і разом зі своїми дітьми перебралася до Риму. Дочок жінка виховувала з любов'ю до Бога та навіть дала їм імена головних християнських чеснот – Віра, Надія і Любов.

Проте жили вони у непрості для християн часи: Римська держава тоді жорстоко переслідувала усіх, хто вірив у Христа. Коли ж чутки про християнську сім'ю дійшли до імператора Адріана, він наказав жінкам з'явитися до нього. Маленьких дівчаток заарештували. Найстаршій Вірі було тоді 12 років, середульшій Надії – 10, а наймолодшій Любові лише 9. Дітей піддали катуванням, а потім убили і передали їхній тіла матері. Софія із почестями поховала своїх дівчаток, провела в молитві біля їхнього гробу три дні й померла від того горя.

Згодом Віра, Надія, Любов і Софія були зараховані до лику святих. А мощі святих мучениць від 777 року зберігаються в Ельзасі у церкві Ешо.

Як відзначають свято

За новоюліанським календарем, який вступив у дію із 1 вересня 2023 року віряни вшановують пам'ять мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії 17 вересня. У цей день люди моляться до них, наприклад у святої Софії просять про здоров’я для дітей.

Також заведено вітати із днем ангела жінок та дівчат, які мають імена Софія, Віра, Надія та Любов. Можна дарувати невеликі подарунки.

Традиції і заборони свята

Із давніх часів свято вважали жіночим. За повір'ям, якщо жінка плакатиме уранці цього дня, вона буде щасливою увесь рік.

У цей день не можна займатися домашніми чи городніми справами, різати щось, шити чи вишивати й в'язати. Лихословити та сваритися теж не варто. Натомість краще провести свято разом із близькими, побавитись із дітьми, приділити їм увагу. Також відвідати службу Божу або ж помолитися вдома. Разом із тим не прийнято цього дня влаштовувати пишні застілля.

Окрім того, категоричне не рекомендують на Віри, Надії, Любові та Софії свататися і вінчатися, бо такий шлюб може бути коротким та нещасливим.

День усиновлення

У зв'язку із перенесенням свята Віри, Надії, Любові та Софії, із яким тісно переплівся і День усиновлення, 28 липня 2023 Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний указ про його перенесення також на 17 вересня.

Загалом в Україні відзначають День усиновлення із 2008 року. Це день поваги до прийомних батьків, вихователів дитячих будинків родинного типу, педагогів та лікарів. Усіх тих, хто причетний до усиновлення і захисту прав дитини.

Чому цей день тісно пов'язаний саме із днем мучениць? Власне тому, що Віра, Надія, Любов та Софія були прикладами благочестя і милосердя, уособленням християнських цінностей. Вважається, що вони захищають усіх тих, хто готовий відкрити своє серце та безкорисливо дарувати щастя й допомагати іншим.