На поле, засіяне сидератами, в селі Мельниця Велицької громади привіз більш як сотню вуликів волинський пасічник Сергій Потішук.

На квітучих сидеральних рослинах живляться 140 бджолиних сімей, розповів Суспільному бджоляр.

Зі слів Сергія Потішука, золотарник відцвітає і верес повністю відцвів, тому наразі для бджіл залишилися лише пізні сидерати, як-от гірчиця та гречка.

"Це більше для бджіл ми привезли сюди. Не для того, щоб відкачати мед, а для того, щоб бджоли прохарчувалися і собі запас на зиму трошки зробили. Побачимо, як будуть зимувати на цьому пізньому медові", — сказав пасічник.

З бджолярами, як Сергій, аграрії співпрацюють із весни до осені. Як зазначив керівник одного з обласних агропідприємств Віктор Савенюк, розмножують соняшник на насіння та самі були ініціаторами появи на полі бджолиних сімей.

"Тому, що технологія розмноження і гібридизації соняшника передбачає, що для правильного запилення і формування насіння потрібно 3-4 вулики на один гектар", — каже волинянин.

Волинський пасічник тримає на засіяних сидератами полях 140 бджолиних сімей. Як це впливає на врожай аграріїв

Зі слів аграрія, ще в липні на полі зібрали ріпак. Далі, щоб підготувати землю до посіву ярої культури, 80 гектарів засіяли сумішшю сидератів — спеціальних культур, які відновлюють стан ґрунту.

"Тут бачимо гречку, гірчицю, пелюшку, вику, є в нас овес. Ми знаходимося на Ковельщині, і тут легкий гранулометричний склад ґрунту, низький вміст органічних речовин і гумусу. Будь-яка органіка, яку ми можемо використати, нам важлива", — сказав Віктор Савенюк.

Бджоляр Сергій Потішук говорить: цвіт гречки й гірчиці є джерелом поживи для бджіл у передзимовий період. Його вулики стоятимуть біля поля до кінця вересня.

Після цього аграрії зелену масу сидератів заорють в ґрунт, від чого він збагатиться клітковиною та азотом, відновить запаси гумусу, покращить структуру та підвищить родючість, зазначив керівник агропідприємства Віктор Савенюк.

В області аграрії застосовують сидерати та бджільництво для вирощування культур не перший рік, розповіла заступниця начальника обласного управління агропромислового розвитку Людмила Петриканин. З її слів, бджоли запилюють рослини сидеральні рослини, що дає поштовх для кращого розвитку певних культур.

"Сидерати важливі для органічного виробництва, тому що в органічному виробництві не може бути ніяких мінеральних добрив, хімічних засобів різних. В осінній період, коли менше є цвіту, медоноси приносять мед своїм господарям", — додала посадовиця.