Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що польська сторона готова до переговорів з Україною, щоб знайти вирішення проблеми, пов’язаної з українським зерном та ембарго, запровадженим Варшавою.

Про це він заявив в інтерв’ю РАР.

«Ми чекаємо на такі переговори та готові до того, щоб такі переговори відбулися», – підкреслив він.

За його словами, Польща хоче допомогти Україні з транзитом. Але міністр зауважив, що це «має бути транзитом, а не за рахунок польських фермерів».

На його думку, все йде в правильному напрямку до того, щоб знайти спільне рішення. Міністр висловив переконання, що перелік продукції, забороненої до ввезення в окремі країни, має бути гнучким. Як приклад, він навів Болгарію, якій необхідний український соняшник – він може експортуватися в цю країну. Однак, за словами Телуса, це має бути рішенням на рівні ЄС.

«Я б волів, щоб це були постійні, довгострокові рішення, які запроваджує Європейський Союз. І це хороший напрямок», – сказав польський міністр.

Нагадаємо, президент України під час виступу на Генасамблеї ООН розкритикував Польщу за введення зернового ембарго. У своєму виступі напередодні Зеленський казав, що Україна докладає всіх зусиль, щоб зберегти сухопутні шляхи експорту зерна, але «викликає занепокоєння те, як деякі наші друзі в Європі розігрують солідарність у політичному театрі, створюючи трилер із зерном».