В Україні можливе повторення ситуації з відключеннями електроенергії ближче до зими, з огляду на те, що росія поновила обстріли об'єктів енергетики у ніч на 21 вересня.

«Апостроф» підготував список дій, які слід зробити перед можливим блекаутом.

Зарядні пристрої для гаджетів

Вже зараз можна придбати зарядні пристрої для гаджетів на випадок, коли електрики не буде кілька годин. Обираючи павербанк, зверніть увагу на те, що саме треба заряджати. Від ємності зарядного пристрою (мАг) залежить число зарядних сесій гаджета. Якщо у смартфона акумулятор на 3000 мАг, підійде павербанк від 10 000 мАг. Такого має вистачити на три повні зарядки.

Також гаджети мають свою швидкість зарядки, тож необхідно переконатися, що вихідна потужність павербанку (у ватах W або Вт) відповідає вимогам смартфона.

Існують павербанки для ноутбуків. Треба, щоб всі характеристики співпадали з набором павербанка та дрота.

Також можна обрати портативні зарядні станції (павербанки з розетками). Ціни впали до близько 14 тис. гривень. Таких має вистачити на довше, однак експерти не радять підключати чайники чи фени. Запасні акумулятори на таку станцію коштують майже так само, як нова станція.

Запасне освітлення

Тут допоможе автономне освітлення від портативної зарядної станції або генератора. Також такий прилад можна зробити самому.

Є широкий вибір, можна купити:

  • світильник, що працює від акумулятора;
  • світильник на батарейках;
  • ліхтарик;
  • світлодіодна стрічка;
  • свічки;
  • гірлянда з USB або на батарейках.
  • Також можна купити павербанк до настільної LED-лами, замість купи свічок.

Альтернативне опалення

Власникам приватних будинків можна купити буржуйку та придбати запас дров. Тоді як для квартир можна обрати такі варіанти:

  • найдешевшу портативну зарядну станцію та електропростирадло, яке використовує небагато електрики;
  • потужну зарядну станцію та обігрівач;
  • зробити конструкцію зі свічок та горщиків (придбати квіткові горщики з вогнетривкої глини та свічки);
  • туристичний портативний газовий обігрівач, який здатний зігріти намет чи невелике приміщення. Вони заправляються від маленьких балонів. Однак вони небезпечні, вимагають обережного поводження;
  • гасовий (керосиновий) обігрівач;
  • спальні мішки.

Не використовуйте газові плити для обігріву, щоб не отруїтись чадним газом.

Запаси води й продуктів

Треба робити запас технічної води, простої питної води та продуктів, які довго не псуватимуться (локшина, консервація, солодощі, хлібці та печиво, горішки, шоколад та сухофрукти). Технічну воду можна зберігати у пластикових бутлях, підписавши, що її не можна пити. Зробіть запас поживної їжі тривалого зберігання.

Треба купити термос, щоб не кип'ятити воду щоразу, щоб зробити чай чи каву.

Інтернет без електрики

Найкращий варіант - оптоволоконний інтернет, який працює за технологією передачі інформації у вигляді світла, а не електрики. Його стандартна швидкість передачі даних - 1 тис. Мбіт/с. Проте вартість підключення оптоволоконного інтернету - 500-2,5 тис. грн. Може й провайдер покрити частину витрат.

Також варто купити безлімітний пакет мобільного інтернету, який стартує від 300 грн. Телефон можна використовувати як точку доступу для роздачі Wi-Fi на ноутбук, планшет і телевізор. Краще мати кілька SIM-карт.