На проекти відновлення України будуть спрямовані 21,8 мільярд гривень грантових коштів від Уряду Японії.

Про це повідомляє пресслужба Мінінфраструктури.

Кабмін вирішив спрямувати грантові коштм у сумі 21,83 мільярда гривень на реалізацію Програми екстреного відновлення через спеціальний фонд держбюджету. Ці кошти отримані відповідно до грантових угод між Урядом України та JICA - Japan International Cooperation Agency Японським агентством міжнародного співробітництва, підписаних 9 березня та 13 квітня 2023 року. Уряд також затвердив Порядок використання коштів, наданих відповідно до цих грантових угод.

«Попри російську агресію, і величезні руйнування через війну, у 2023 році нам вдалося перейти від економіки виживання до процесів відновлення. Насамперед йдеться про забезпечення базових потреб наших громадян та відновлення критичної інфраструктури. Навесні ми підписали дві грантові угоди з Японським агентством міжнародного співробітництва, на загальну суму понад $500 млн. Ці кошти спрямовуються на невідкладні проекти у сфері транспорту, гуманітарного розмінування, зміцнення енергетичної системи, відновлення галузей сільського господарства, охорони здоров’я та освіти. Так, відповідно до рішення Уряду, Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури отримає 7,92 млрд грн», - зазначив Віце-прем’єр-міністром з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Як відомо, Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) координує офіційну допомогу Уряду Японії іншим державам. Агентство відновило свою роботу в Україні з початку 2023 року.