Восени змінюється все навкруги. Зміни відчуває й людський організм. Через це ми можемо почуватися в’яло, роздратовано, часто мати поганий настрій. 

Наповнити організм енергією, покращити самопочуття, зберегти концентрацію допоможе нам сама природа. А саме — сезонні овочі та фрукти, корисні рослинні жири. Не варто заміняти їх на солодощі. Піднімаючи настрій, цукерки, тістечка призводять також до збільшення ваги.

Які продукти варто додати до осіннього раціону — читайте далі.

Томати

Сьогодні купити томати можна впродовж усього року. Але справжню користь приносять тільки сорти, які ми можемо споживати влітку та восени. Тому, поки не прийшли морози, вчені радять з’їдати хоча б один томат щодня.

До складу томатів входять вітаміни К, С, органічні кислоти, мінеральні солі та лікопін, що покращує роботу серцево-судинної системи, мозку, попереджає ризик онкологічних захворювань. До найкорисніших належать рожеві, помаранчеві помідори й чері.

Томати добре споживати цілими, у салатах. Оскільки лікопін не руйнується навіть після термічної обробки, їх можна варити, тушити, додавати до пасти, рагу. Якщо у вас вдома є кухонна плита з духовкою, спробуйте нафарширувати їх сиром і зеленню, овочами, м’ясом.

Морква

Смачний хрумкий овоч, який не варто оминати увагою протягом року. До його складу входять вітаміни А, Н, групи В, фосфор, кальцій, залізо, пектини, мідь, каротини. Регулярне вживання моркви збільшує еластичність судин, знижує рівень холестерину, сприяє зниженню тиску, покращує зір.

Найбільше користі організму принесе свіжа морква. Але її також можна споживати відвареною, запеченою, додавати до салатів, перших і других страв.

Буряк

Сезонним овочем не можна нехтувати людям з анемією. Адже буряк є рослинним джерелом заліза. Крім того, у ньому є магній, клітковина, натрій. Отже, овоч корисний для серця, сприяє нормалізації роботи кишківника. Буряк додають також до раціону для очищення організму, схуднення.

Овоч споживають свіжим у салатах. З ним готують борщ, вінегрет. Його можна тушити з іншими овочами, запікати. Буряк використовують навіть під час приготування десертів.

Броколі

Цей різновид капусти — цінне джерело вуглеводів, жирів, білків, клітковини, вітамінів А, С, К, групи В. До її складу входять:

• кальцій;

• натрій;

• залізо;

• фосфор;

• сірка;

• цинк;

• калій;

• магній.

Овоч корисний для людей з ожирінням, цукровим діабетом другого типу. Він позитивно впливає на імунну, серцево-судинну системи, має протизапальний та антиканцерогенний ефекти, допомагає організму засвоювати вітамін D.

Найкращий варіант приготування броколі — на пару. Важливо стежити, щоб капуста не втратила яскравого кольору. Їдять її у свіжому вигляді, заправивши сметаною або йогуртом із часником, перцем чилі. Додається капуста до супів, овочевих рагу, у начинку до пирогів.

Це тільки невеликий перелік продуктів, що приносять організму користь. Доповнити його можна яблуками, грушами, болгарським перцем, чорницею, апельсинами тощо. Споживаючи овочі, фрукти, не забувайте також про ненасичені жирні кислоти, які містяться в морській рибі, оливковій та лляній олії, авокадо, ікрі, морепродуктах.