Покров Пресвятої Богородиці, або Покрова Пресвятої Богородиці - це велике церковне свято, пов'язане з переказами про чудесне явлення Діви Марії. На Покрову заведено відвідувати церковну службу і молитися іконі Покрови Божої Матері. Вважається, що всі прохання Богородиці в цей день будуть почуті.

Про це пише Уніан, інформує ВСН.

Покрова Пресвятої Богородиці - як з'явилося це свято і чому воно так називається

Свято Покрови Пресвятої Богородиці має дивовижну історію. Віряни згадують чудесне явлення Божої Матері, яке відбулося в середині X століття у Влахернській церкві Константинополя. У цьому храмі тоді зберігалися головний покров, риза та пояс Пресвятої Богородиці.

910 року Константинополь потрапив в облогу сарацинів - у будь-який момент місто могло впасти. Жителі, розуміючи, що ось-ось увірвуться солдати, знайшли притулок у Влахернському храмі і стали там молитися, зокрема й імператор Лев VI з імператрицею. Під час всенічного бдіння сталося диво: святий юродивий Андрій з учнем Епіфанієм побачили, як Божа Матір уклінно молилася за порятунок народу. Опісля Вона підійшла до Престолу, зняла з голови покривало і покрила ним усіх, хто молився в храмі. Покров сяяв у Її руках, а сама Богородиця стояла в оточенні ангелів і святих. Зникла Вона так само непомітно, а наступного ранку ворог відступив від міста. Є версія, що на морі здійнялася велика буря, яка знищила ворожий флот, за іншою версією - сарацинів розбило візантійське військо.

Як би там не було, але явлення Богоматері стало знаковим і після цього люди стали звертатися до Неї з молитвами про захист і покров. Так свято і отримало свою назву.

Коли Покрова Пресвятої Богородиці у 2023 році

Повна назва свята - Покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Православна церква завжди відзначала його 14 жовтня. Але цього року, у зв'язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар, дата свята зсунулася на 13 днів раніше. У 2023 році Покров Пресвятої Богородиці відзначатимуть 1 жовтня.

Водночас прийняття нового календарного стилю або збереження старого залишається правом релігійних громад і монастирів.

Покрова не входить до числа двунадесятих свят, тобто, не належить до 12 головних, оскільки події відбувалися вже не в роки життя Матері Божої. Але тим не менш саме свято в православ'ї вважається великим.

Що не можна робити на Покрову

Як і в будь-яке інше велике свято, на Покрову Пресвятої Богородиці є низка заборон:

  • заборонено сваритися і лихословити;
  • не можна займатися важкою працею, прати, прибирати, різати, шити, в'язати, вишивати;
  • не слід давати порожні обіцянки - це до невдачі;
  • не можна напиватися.

На Покрову також не слід вдаватися до зневіри і смутку - належить дякувати Господу і Богородиці за все, що маєш.

Що можна робити на Покрову

У це свято заведено йти до храму, поставити свічку і помолитися. У святої Богородиці просять про зцілення від хвороб, родинне щастя і, звісно, моляться про захист від ворогів і мир - у країні та домі. В Україні у свято Покрови відзначають День захисників і захисниць України та просять для них заступництва Богородиці. Вважається, що Покров Пресвятої Богородиці - це день, коли всі молитви будуть почуті.

Крім цього, є й інші традиції на Покрову Пресвятої Богородиці. У цей день прийнято:

  • готувати млинці та пригощати ними сім'ю та знайомих - що більше млинців, то більше тепла в домі буде;
  • збиратися з близькими за спільним столом;
  • обов'язково допомогти бідним і знедоленим - вважається, що щедрість цього дня винагородиться.

Зазвичай до цього дня збирали весь урожай, закінчували всі роботи на полі, в саду і городі та влаштовували широкі гуляння. З Покрови починалася пора весіль. У народі вважалося, що незаміжнім дівчатам у свято слід обов'язково поставити свічку в храмі - що раніше поставиш, то раніше заміж вийдеш.

Прикмети на Покрову Пресвятої Богородиці

З цього дня починаються перші холоди. За його прикметами судили, якою буде осінь, зима і Різдво:

  • випав сніг на Покрову - Різдво буде без снігу;
  • тепла і сонячна погода - осінь буде затяжною;
  • північний вітер дме - до холодної зими, південний - до теплої;
  • якщо хлопець із дівчиною познайомляться на Покрову - будуть подружжям.

Цього дня також заведено йти до лісу за груздями і рижиками - після їх уже не буде.