Волинь - серед областей, що отримають дороговартісне та інноваційне обладнання, яке використовується для лікування онкологічних захворювань.  15 інноваційних систем лінійних прискорювачів Elekta Harmony придбали Медичні закупівлі України на замовлення МОЗ. Вперше така кількість централізовано закуповується за кошти державного бюджету. 

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Закупівля відбулась з рекордною економією у 482 млн грн, а це 47%. Загальна вартість придбаного обладнання – 541 млн грн (тобто близько 36 млн грн за одиницю). При цьому, очікувана вартість складала понад 1 млрд (тобто близько 67 млн грн за один лінійний прискорювач).

"Політика героїв в медичній сфері – це не тільки про травму чи реабілітацію. Це і про ті хвороби, динаміка яких зростає, а вік молодшає, як наслідок повномасштабної війни, що розв'язана росією. На жаль, вони будуть з нами не один рік. Онкологія в їх числі. Тому працюємо над тим, аби українські пацієнти мали доступ до якісного сучасного лікування та діагностики. Закупівля 15 інноваційних систем лінійних прискорювачів для онкоцентрів – ще один крок в цьому напрямку", - йдеться у дописі. 

Лінійні прискорювачі – це дороговартісне та інноваційне обладнання, яке використовується для лікування онкологічних захворювань. Системи дозволяють за допомогою рентгенівського або гамма-випромінювання впливати безпосередньо на ракові клітини або пухлини у внутрішніх органах пацієнта, знищуючи або зупиняючи їх ріст, при цьому намагаючись мінімізувати пошкодження здорових тканин. Таким чином лікування важких стадій онкології може відбуватися без хірургічного втручання та з більшою ефективністю.

Лінійні прискорювачі будуть розподілені в онкоцентри Сумської, Рівненської, Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської, Полтавської, Черкаської, Херсонської, Волинської, Івано-Франківської, Одеської, Кіровоградської та Харківської областей і до Національний інститут раку.