Харківський національний університет на сьогоднішній день є одним із найстаріших вищих навчальних закладів Східної Європи. За свою більш ніж 200-річну історію університет побачив і нестачу студентів, і нівелювання свого статусу, і переїзд, проте все це лише збагатило історію одного з найкращих навчальних закладів нашого міста. Сьогоднішній матеріал від MyKharkov.info присвячений цьому поважному закладу.

Чому вищу школу Харкова було названо імператорським університетом?

Початок історії університету, який носить сьогодні ім’я російського просвітителя XIX століття Василя Назаровича Каразіна, бере далекого 1804 року. Саме завдяки клопотам та ініціативі Василя Назаровича було засновано університет у місті Харкові, згідно з грамотою Олександра ІІ.

Статут Харківського університету було затверджено у листопаді 1804 року. Щоб показати вдячність імператору Олександру II за дозвіл організувати університет у незначному на той момент губернському місті, було прийнято рішення назвати його «імператорським», наголосивши тим самим на доленосному впливі всеросійського самодержавця.

Зміна пріоритетів та реорганізація університету

Починаючи з 1920-х років, змінюється підхід до університетського навчання. Колись імператорський університет стає Академією теоретичних знань, а з 1921 року реорганізований до Харківського інституту народної освіти. На базі інституту готували вчителів для середньоосвітніх закладів міста.

У зв’язку з тим, що підготовка вчителів не вимагала глибоких знань предмета та наукова робота зводилася нанівець, з'явився ризик наукової деградації викладацького складу ВНЗ. Щоб уникнути цього негативного процесу по всій Україні формується науково-дослідна мережа кафедр вищих шкіл країни. Це послужило формуванню у Харківському інституті народної освіти 38 науково-дослідних кафедр.

Університет стає «національним»

Аж до кінця 1990-х років університет зберігав свою назву ХДУ імені Максима Горького. Однак у жовтні 1999 року відповідним Указом Президента України Харківський університет отримав статус національного з присвоєнням навчальному закладу імені його засновника — Василя Назаровича Каразіна.

У 2003 році університет набуває високого статусу самоврядного (автономного) державного вищого навчального закладу, згідно з Указом Президента України.