2 вересня, в замку Любарта стартував перший день Чемпіонату України з середньовічного бою.

В дуельних та масових номінаціях змагаються представники Волині, Львівщини, Києвщини та Закарпаття.

Лучани та гості міста можуть поринути у вир подій та відчути дух справжнього Середньовіччя.

Про середньовічні цікавинки, які можна побачити у Луцькому замку, як розпочався перший день турніру, в етері Громадського Інтерактивного Телебачення розповіла наша кореспондентка Альона Бєлова.

На території замку розкинувся табір лицарів, де вони відпочивають та готуються до поєдинків, а на ристалищі тривають запеклі бої. Представлені розваги, які можуть зацікавити гостей: фудкорт, діюча музична сцена, софт-точка, де бажаючі за донат можуть спробувати себе у бою в спеціальних «м'яких» обладунках, також є можливість придбати солодощі, прикраси, свічки, іграшки ручної роботи, свистульки, гончарні вироби та посуд. Серед іншого, можна прийняти участь у майстер-класах з гончарства та стрільби з лука.

Як розповів інструктор софт-точки, Богдан, захисна амуніція, в якій здійснюються тренування, є м'якою, складається з шолому, жилету, щита та «меча» й надійно захищає тіло від травм.

Він зазначив, що згідно правил, не можна наносити удари в пахову зону та бити колючими ударами.

Богдан розповів про умови для початку занять середньовічним боєм та куди звертатись бажаючим:

«Це повинні бути хлопці і дівчата від 12 років і старше, менших не беремо, щоб вони себе не травмували, до того ж в нас нема таких маленьких обладунків. Тренування в нас відбуваються за адресою: вул. Драгоманова, 25 по вівторках та четвергах. Туди можна звернутися, прийти, вас ознайомлять, розкажуть про стойки, техніки: як правильно наносити удари, як ухилятися та захищатися».

Спочатку в м'якому обладунку майбутні лицарі навчаються, відточують свою техніку та майстерність, а після деякої кількості тренувань можуть брати участь в одиночних номінаціях. Такі бої проходять вже в металевих обладунках, де лицарі далі вдосконалюють свої навички, щоб згодом мати можливість приймати участь і в масових номінаціях.

Про успіхи в боях першого дня та його лицарський шлях, вдалось розпитати учасника турніру Олега Висоцького:

«Боїв було багато, приблизно 10. Сьогодні я бився в масових номінаціях та один на один. В масових — наша команда виграла, але я слабо себе показав, а от в одиночних боях я вийшов в плей-офф, тобто я виграв майже всіх у свої групі».

Олег —  лицар, представник команди «Айна Бера» з Києва і розпочав займатись середньовічним боєм в 14 років.

«Мене завжди цікавила історія нашого рідного краю, тому обираючи спорт, я робив акцент на це. До того ж мав знайому, яка займалась і привела мене в цей спорт», — сказав він та звернув увагу, що люди часто пропускають великий історичний пласт української військової справи у вигляді лицарства.

Наостанок співорганізаторка конкурсу Анастасія Слободська розповіла про закулісся та настрої учасників перед боєм:

«Вони взагалі не бояться, не переживають, єдине моляться, щоб ніхто не отримав травми, тому що це найболючіше. Хлопці готуються, в них сильний командний дух, вони, як сім'я».

Сьогодні, 3 вересня відбудеться другий турнірний день, тому лучани та гості міста ще мають можливість побачити все це на власні очі.