У Луцьку відбулися благодійні вибори кандидата в президенти, блогера Михайла Лебіги.

Журналісти сайту «Конкурент» прийшли й самі «проголосувати» та вирішили показати, як усе відбувається.

Нещодавно популярний блогер Михайло Лебіга разом з фондом «Повернись живим» анонсував проведення виборів у президенти. Проте голосування не зовсім класичне: за «свого» кандидата потрібно віддати 100 гривень, а не ставити відмітку у бюлетені.

Михайло закликав приходити на дільниці у своїх містах, робити плакати, лозунги та агітацію, щоб віддати голос за Лебіговича. Це зможуть зробити жителі семи міст: Києва, Дніпра, Львова, Чернівців, Хмельницького, Луцька та Тернополя. Інші фанати мемного кандидата можуть проголосувати онлайн – задонатити на монобанку. Хто голосуватиме онлайн і є клієнтом Монобанку, той отримає ексклюзивну картинку для своєї карти в Apple чи Google Pay.


У Луцьку виборча дільниця знаходиться за адресою: вулиця Івана Франка, 61 (Cafe de Vino), з 16:00 до 20:00.

Сьогодні, третього вересня, у своїх соцмережах Михайло повідомив, що за першу годину голосування їм уже вдалося зібрати понад 5 мільйонів гривень на «монобанку». Станом на 16:00 на «банці» уже є майже 9 мільйонів.


Біля луцької дільниці розмістили спеціальні вказівники із зображенням Лебіговича, тому її дуже легко знайти. У приміщенні Cafe de Vino, де можна віддати свій донат, поставили класичний контейнер, куди можна кинути стогривневий бюлетень.

Організатори розповіли нашим журналістам, що о 19:30 у з луцької дільниці буде пряма трансляція з Михайлом на його стрімі. Проте Луцьк встиг туди потрапити й раніше, а все завдяки фанам блогера. Хлопці та дівчата з Рівного спеціально для виборів розписали свою автівку агітаційними фразами та приїхали на ній у Луцьк, щоб віддати голос за кандидата.



За словами пана Богдана, який допомогав облаштувати дільницю, підраховуватимуть суму донатів уже завтра, тому дізнатися, скільки Луцьк заробив голосів, можна буде у понеділок.

Як інтернет-мем переріс у вибори?

Під час одного зі своїх стрімів Лебіга дивився й коментував передвиборчі дебати колишніх президентів України Ющенка і Януковича. Блогер жартував проте, як люди в сюжетах смішно мавпували прізвище Януковича. Тоді глядачі почали жартома закликати Лебігу піти в президенти, а пізніше писали про це під кожним його новим відео і дописом у соцмережах. Невдовзі користувачі TikTok почали створювати меми про те, що Лебігович може стати наступним президентом.


В якийсь момент мем вийшов з-під контролю й історію про Лебіговича підхопили всі, в тому числі депутати. В TikTok почали викладати відео на підтримку Лебіговича, робити мерч та інші смішинки. Напевно під будь-яким відео сьогодні у TikTok можна знайти слова «за Лебіговича», цю історію всі розносять як тільки можуть.