30 вересня, у Луцьку, відбулося відкриття планетарію «Світлозоріум». Дійство відбувалося у креативному планетарії — це мобільний субпростір у мистецькому просторі «Ангар». За формою це — надувний купол 7 метрів у діаметрі. 

Про це повідомляє кореспондент спеціально для ГІТу.

Подібні події (демонстрація повно купольних фільмів на надувному планетарію) в Луцьку відбувається вже не вперше, але проекту, який би передбачав планетарій приблизно, на повноцінній основі ще не було — це вперше. Формат такий: спочатку театральне дійство, показ фільму, а потім екскурсія зорями. На завершення організатори влаштували смачний сюрприз для відвідувачів — солодкий стіл. 

Про ідею заходу розповів організатор пан Тарас:

«У мене є історія, я Світлозор — зоряний мандрівник, воно буде йти так і далі. На майбутні наші події просто будемо інші аспекти показувати. Плануємо далі робити покази».

Подія буде періодична, наразі, планують проводити покази раз на тиждень, а далі можливо, частіше.

На захід прийшло багато матусь з дітьми, а також підлітків.

«Я сьогодні розраховував на старшу аудиторію, тому що це було відкриття, багато людей зацікавилось. Фільм розрахований майже на всіх, окрім зовсім малих дітей», — розповів організатор.

У пана Тараса в арсеналі є ще фільми і програми для показів, тож закликають стежити за анонсами.

«Це фільми без ліцензії, вони надаються партнерами. Потрібно дотримуватись певних вимог і саме тому, я не дозволяю знімати та викладати фото з фільму, бо партнери заборонили», — наголосив екскурсовод.

Квитки на подію розкупили усі, був аншлаг. 

«Заявлено було 24 квитки — це трішки менше, ніж може помістити планетарій, він може помістити до 30-ти людей, але ми ще не зовсім його протестували. Тепер ми бачимо, що поміщається в планетарій більше 25-ти людей — це добре!», - розповів чоловік.

Також планують запрошувати учнів шкіл та студентів. Фільми надаються партнерами в оригіналі англійською та німецькою мовами, тож є можливість проводити покази та екскурсії космосом іноземними мовами. Ідея ще в процесі розробки.

Мета дійства дуже багатогранна: по-перше, освітня:

«Я вірю, що серед нас є генії, але їм потрібно дати поштовх і треба проводити в Україні загальну популяризацію науки».

По-друге, розважальна:

«У Луцьку, на жаль, мало розважальних заходів, тому що місто у нас невелике».

По-третє, стимулююча:

«Щоб люди розвивались персонально, будь-який вік. Дітям потрібно закладати щоб вони бачили, що це погляд за межу. Розширити рамки сприйняття, як дітям так і дорослим».

Гості залишились задоволені подією.

«Я дізналася про цей захід у фейсбуці через друга організатора. Я вважаю, що такі заходи для Луцька необхідні, тому що вперше в місті відкрився планетарій і я сподіваюся, що це дійство буде продовжуватись, бо це захопливо для дітей і дорослих. Такі заходи потрібні, щоб можна було душевно і духовно відпочити та зібратися, обговорити спільні цікаві теми», — розповіла Наталія Шульська.

Юні відвідувачі охоче ділились враженнями після перегляду фільму про зірки. Семирічний Максим прийшов з мамою, він розповів, що йому найбільше сподобався фільм та екскурсія космосом. Хлопчику сузір’я були схожі на сюрікен (ред. японська метальна зброя прихованого носіння). На події можуть приходити діти віком від 8-10 років.